Ученици от благоевградски гимназии се състезаваха в приготвянето на най-дългия здравословен сандвич във втория ден от празника “За хляба наш…”. Те превърнаха хляба в здравословно изкушение само с помощта на няколко вида зеленчуци и сирена, докато пекари демонстрираха приготвяне на различни видове хляб на Националния ученически празник в Благоевград.
Хляб със специален християнски печат наречен просфор, който се използва при приготвяне на обреден хляб, приготвиха жени от Православния център в Благоевград. Пекари от София пък демонстрираха как се прави хляб с естествена ферментация.
Пресиян Петров, производител на хляб и хлебни изделия
"При всеки един наш хляб първо има вътре живи микроорганизми, които са лактобацили и дрожди, в нормалния хляб няма. Отделно сме изследвали хляб на две седмици, в който никакъв мухъл няма."
Майсторите кулинари казаха, че през последните години все повече деца се хранят с продукти, които съдържат консерванти и причина за това според тях е лисата на култура за здравословно хранене в семейството.
Елисавета Маеркова, учител в Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост в Благоевград:
"Това става от семейството, това не става от нас учителите. Няма ги тези ученическите столове от едно време, в които можехме да имаме пълен контрол в училище по храненето на децата. Сега стараем се по някакъв начин, но виждам че нещата са много изпуснати, много."
В приготвянето на здравословния сандвич се включиха десетки деца, а над 500 ученици от цялата страна приготвяха сладкиши и хлебни изделия, показаха макети на мелници, както и как се правят бижута от макарони по време на втория ден от националния празник “За хляба наш”.