НОВИНИ

Има ли нарушения в разследваната от прокуратурата обществена поръчка на АПИ?

Бившият директор на Агенция Пътна инфраструктура Лазар Лазаров отрече да има нарушения в разследваната поръчка от прокуратурата. Зад него застана и ексрегионалният министър Лиляна Павлова. Разследваната поръчка за изграждане на отводнителни канали на Магистрала Марица между Оризово и Димитровград е обявена през 2014 г. Спечелена е от "Пътища Пловдив" и за нея са изплатени над 50 млн. лева. Лазар Лазаров, по чието време е приключила поръчката, коментира, че тя не е нагласена за "Пътища Пловдив" и отрече твърдението на прокуратурата, че изпълнението й е договорено в личен разговор с дружеството. В писмено становище до медиите пловдивският бизнесмен Георги Гергов обясни, че "Пътища Пловдив" не е била негова собственост в конкретния период.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:05, 26.04.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Поръчката за изграждане на отводнителни канали на Магистрала Марица между Оризово и Димитровград е обявена през 2014 г, но е изпълнена и приключена през 2015 г., когато шеф на Агенция Пътна инфраструктура е Лазар Лазаров. Договор е сключен на 30 юни, а два месеца по-късно са разплатени над 50 млн. лева на частната фирма"Пътища Пловдив".

Лиляна Павлова: "По отношение на лот 1 на Марица, което е в обекта на вниманието, там е направено с открита поръчка на най-ниска и са се явили, ако правилно си спомням трима кандидати, отворени са офертите и е избрана най-ниската цена. Така че всичко, по мой спомен и по данните, с които разполагаме - съвсем стандартна обществена поръчка."

Предложението е на директора на ОП Транспорт, който отговаря за изпълнението на АМ Марица. Тогавашният директор е г-жа Цвета Тимева.

Бившият вече директор на ОП Трансспорт Цвета Тимева от януари тази година е секретар по регионалното развитие на президента Румен Радев. От прессекретариата на президентството казаха за "По света и у нас", че засега няма коментар на Цвета Тимева за разследваната пътна поръчка.

Бившият директор на АПИ Лазар Лазаров, по чието време е приключила поръчката коментира, че тя не е нагласена за "Пътища Пловдив" и отрече твърдението на прокуратурата, че се е съгласил да бъде изпълнена за 50 млн. в личен разговор с дружеството без да е спазена процедурата. .

Лазар Лазаров: "Пътища Пловдив" са основен наимодател на техника за обекти, така че няма как ние да не контактуваме с тях, със сигурност контактуваме, има срещи за договорка на графици и т.н, чисто работни мероприятия."
- Лиляна Павлова спомена, че никъде няма ваши подписи, и че вие не сте знаели какво се случва с тази поръчка, това така ли е?
Лазар Лазаров: "Не, не, знаел съм какво, но наистина няма мои подписи, тъй като това е поръчка, която се е правила през 2015 г. 2014 г. всъщност е започнато и решенията за откриването наистина са без мен."

В писмено становище до медиите пловдивският бизнесмен Георги Гергов обясни, че "Пътища Пловдив" не е била негова собственост към момента разследван от прокуратурата, както твърдят оттам.

От "Пътища Пловдив" заявиха,че са изпълнили поръчката в срок, тя е приета от АПИ и всички останали внушения, които се правели нямали нищо общо с реалните факти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вече 8 часа продължава проверката на прокуратурата в НЕК
Вече 8 часа продължава проверката на прокуратурата в НЕК
САЩ започна да разполага противоракетен щит в Южна Корея
САЩ започна да разполага противоракетен щит в Южна Корея