НОВИНИ

През юни започва строителството на 4 станции от третия лъч на софийското метро

През месец юни ще започне изграждането на четири метростанции от третия лъч на софийското метро в участъка от кв. "Овча купел" до кв. "Горна баня". Това обяви кметът на София Йорданка Фъндъкова, която инспектира строителството на метростанция "Красно село" на кръстовището на булевардите "Цар Борис Трети" и “Гоце Делчев“. Последната спирка на третия метролъч в „Овча купел“ ще прави връзка със специално изградена малка жп гара, на която ще спират влаковете по линията София - Перник. Днес стана ясно още, че тунелът, който сега се изгражда под бул. "Цар Борис Трети" ще облекчи трафика и ще премахне тапите в пиковите часове.

bnt avatar logo
от БТА
16:00, 26.04.2017
6950
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В момента 29% от строителството на третия метролъч от бул. „Владимир Вазов“ до квартал "Овча Купел" вече са завършени. Следващия месец през станция „Красно село“ ще премине тунелопробивната машина. А през юни движението по новоизградените платна на бул. „Гоце Делчев“ ще бъде пуснато.

Йорданка Фандъкова, кмет на София
"Този етап с южните локални платна е готов. Движението ще бъде пуснато обаче през месец юни по локалните платна, защото все още има нужда тежките камиони да преминават от тук."

Според разчетите на кмета Фандъкова 130 хиляди души дневно ще се возят по третия метролъч. А пускането му през 2019 година ще доведе до намаляване на автомобилите с 14 хиляди.

Йорданка Фандъкова, кмет на София
"Очаквам 500 хиляди души дневно да ползват метрото. В момента са около 350 хиляди."

През 2018 година ще бъдат доставени първите пет от общо 20 модерни влака, поръчани специално за третия метролъч, а останалите ще пристигнат до август 2019 г. И една добра новина за столичани: през юни ще бъде пуснато движението по затворените за строежа на метрото булеварди в центъра на София.

Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен"
"Следващият месец бул. "България" ще започне да се възстановява, там стеснението, което е в момента. В края на месец май ще приключат пътните работи върху метростанцията на Попа. Ще бъде възстановено движението по "Патриарх Евтимий".

Очаква се в началото на юни да бъде възстановено и движението в района на НДК на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мадона възропта срещу подготвения биографичен филм за нея
Мадона възропта срещу подготвения биографичен филм за нея
Жители на община Сухиндол излязоха на протест заради разрушен път
Жители на община Сухиндол излязоха на протест заради разрушен път