НОВИНИ

Българи създадоха най-голямата в Европа онлайн платформа за изучаване на Космоса

Най-голямата в Европа онлайн платформа за изучаване на космоса е създадена от българи. На нея хора от всички възрасти, от всяка точка и с всякакво мобилно устройство могат да се обучават за изследването на вселената и постиженията на човечеството в тази област. Обучението е напълно безплатно, а платформата е достъпна на български и английски език.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова Атанас Атанасов
10:26, 27.01.2017
16092
Чете се за: 01:55 мин.
Още

"Прогресът е в нашата природа. Стремим се винаги да стигнем по - далеч. Гледаме към звездите и мечтаем."

Това е видеото, с което онлайн платформата spaceport.bg посреща ново поколение изследователи. Още с първия клик попадате в свят, създаден с изключителна креативност, размах и революционен подход към образованието.

Марио Николов, координатор по създаването на платформата: С влизането виждате една 3D сцена, изглежда сякаш се разхождате по Луната. Просто избирате категорията, която ви харесва и ви е интересна, например, ракетни науки и директно започвате за гледате клипче, което е много кратичко.

Принципът на онлайн академията е - избирате една от следните области - космическа наука, роботика и изкуствен интелект, космическа медицина, космически приложения, инженерни науки. Те са разделени на подтеми, а след всяка има тест.

Кирил Кирилов, космически кадет в платформата Спейспорт: В началото си избрах орбитална механика, тъй като бях най-компетентен в тази област... Изгледах няколко видеа, научих много нови неща. И бях изненадан, защото след всяко видео има тест, който - ако го изпълниш с определен процент, ти дава точки. Когато натрупаш определен брой точки, печелиш медали.

Платформата предлага впечатляващ масив от материал за обучение - 350 лекции или 120 астрономически часа наука от близо 100 от големите световни звезди в изследването на космоса - представители на НАСА, Европейската космическа агенция, руската и японската космически програми, водещи университети, участник в мисията МАРС 500, дори бизнесмени. Лекциите им са записани в България през последните години, специално за създателите на платформата "Space Challenges".

Целта ни е ако лекцията е за строенето на ракети, тя да е от човек, който реално участва в разработването на най-новите модели в света, а не някой, които има докторат или научно изследване по темата, казва Райчо Райчев.

Но не се заблуждавайте - тук няма да се отегчите, нито ще се откажете, защото е трудно.

Райчо Райчев, основател на "Спейс челинджис": Самата платформа наистина изглежда като игра с идеята хората да се забавляват и да разберат, че всъщност, научавайки нови неща от наука и технологии, може да е по-забавно, отколкото да гледаш вайръл видеа за котки във Фейсбук, например.

В момента 520 души са на различни етапи от изучаване на разделите в платформата. Един от тях е Кирил.

Кирил Кирилов, потребител: Аз в момента съм спейс кадет и имам 30 точки в програмата.

Подходът на създателите на платформата е контрапункт на традиционното образование, в което пътят на обучение е фиксиран и еднакъв за всички.

Райчо Райчев, основател на "Спейс челинджис": Ние, имайки толкова огромно съдържание, решихме да дадем пълна свобода на потребителите - всеки потребител може във всеки един момент да скача от тема в тема. Тоест, ако искаш да разбереш какво е космически кораб, можеш да започнеш с една лекцийка, преведена на български, в която за 15 минути да ти се обяснят основните системи на космическия кораб, как се строи и след това ти да избереш сам - искаш да се профилираш повече и да разбереш детайли за космическия кораб, как се изстрелва , какви са му приложенията и така дори два или три милиона потребители да влязат на сайта, много е малка вероятността дори двама от тях да имат еднакъв опит вътре в платформата.

Творчески и технологично това е изцяло наш продукт до последния пиксел, както казва Райчо Райчев. Амбицията им е да запалят млади хора, отворени умове, привлечени от космоса, да търсят развитие в науката и технологиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миша Майски пред БНТ:  Великите музиканти общуват с публиката чрез емоцията
Миша Майски пред БНТ: Великите музиканти общуват с публиката чрез емоцията
Не работи платформата за хора с увреждания на жп спирка Марикостиново
Не работи платформата за хора с увреждания на жп спирка "Марикостиново"