НОВИНИ

Проф. Герджиков: Ще направим всичко възможно да редуцираме купения вот

Основната ни задача е да организираме изборите. Ще направим всичко възможно да пресечем или поне категорично да редуцираме купуването на вота, каза проф. Огнян Герджиков в първата си реч като служебен премиер.

bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 27.01.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
Ще направим всичко възможно тази уродлива практика да бъде, ако не пресечена, то поне редуцирана, обеща той.

Проф. Огнян Герджиков благодари на президента Румен Радев за това, че му гласува голямото доверие да поеме тази отговорност и да е служебен премиер. Той заяви, че служебният кабинет има същите правомощия като всеки друг.

Служебният кабинет почти не е ограничен в правомощията си, а основното ограничение е времевия хоризонт. Основната ни задача е да организираме изборите. Ще направим всичко възможно да пресечем или поне категорично да редуцираме купуването на вота, каза проф. Огнян Герджиков.

Той се обърна към българите и каза, че трябва да държим на своята родина.

Думата държава произлиза от държа и за да се развива, трябва да държим на България, каза той.

Герджиков заяви, че служебният кабинет е готов да служи на народа.

Служебен за нас значи служене на народа и родината, заяви той. Встъпвайки в правомощията си, искам да заяви, че оглавяваното от мен правителство е готово да се отдаде на такова служение. Искам да се обърна към правителството в оставка и да кажа, че няма да заличаваме положителните неща, които е направило, а грешките ще поправим.

Ще бъдем удовлетворени, ако допринесем за най-важната цел - достоен живот на всеки българин, достойна, демократична и уважавана България, каза още проф. Герджиков.

Служебният премиер открои и че една от основните задачи е да се подготви страната ни за председателството ѝ на Съвета на ЕС.

Надявам се, че нямате очаквания още в първия ден да обявим подробни планове на мандата. Необходимо ни е отвътре да се запознаем със състоянието на институциите и общо на държавата, след което ще оповестим констатациите си и на тази основа ще действаме, каза Герджиков.

Ще положим максимални усилия за запазване на финансовата стабилност, както и за реда и сигурността в държавата, каза още служебният премиер и подкани към съдействие институциите и гражданското общество.

Така че да можем да работим в благоприятна среда, в която отрицанието и омразата да отстъпят място на обединението и синергията, открои проф. Герджиков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не работи платформата за хора с увреждания на жп спирка Марикостиново
Не работи платформата за хора с увреждания на жп спирка "Марикостиново"
Радев: Основна мисия на новото правителство е гарантирането на честни избори
Радев: Основна мисия на новото правителство е гарантирането на честни избори