НОВИНИ

Най-интересните изборни сблъсъци между ГЕРБ и БСП

9 дни преди официалния старт на предизборната кампания, вече е ясен сблъсъкът по места на двете най-големи политически сили - ГЕРБ и БСП. Предстои ГЕРБ да обявят официално листите си в следващите дни. В сутрешния блок на БНТ обаче, председателят на партията Цветан Цветанов съобщи, че четирима от техните кандидати за депутати ще водят по две листи на предстоящите избори. БСП вече утвърдиха водачите на партиен форум в събота.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:54, 15.02.2017
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Традиционно лидерската битка между ГЕРБ и БСП ще бъде в София. Вече е ясно, че един срещу друг в 25 избирателен район ще застанат Бойко Борисов и Корнелия Нинова, които ще водят листите на двете формации, претендиращи да поемат властта. Втората листа, която ще води Борисов е в Пловдив-град, където той ще се изправи срещу кандидата на БСП професор Иво Христов.

Във Велико Търново заместникът на Борисов Цветан Цветанов ще се изправи срещу Весела Лечева от БСП, а в Благоевград срещу журналиста Тома Томов.

По две листи ще водят и двама бивши министри от кабинета "Борисов 2". В 23 район в София бившият вицепремиер Томислав Дончев влиза в битка срещу Жельо Бойчев от БСП. В Габрово пък опонент на Дончев ще бъде Кирил Добрев.

В другия софийски район - 24-ти, листата на ГЕРБ ще води бившият финансов министър Владислав Горанов. Там левицата заложи на Стефан Данаилов. Горанов оглавява и листата на ГЕРБ в Силистра, където БСП издигна Стоян Мирчев.

В Пловдив-област ГЕРБ издига бившия началник на отбраната генерал Константин Попов срещу Георги Търновалийски от БСП.

Във Варна бившият строителен министър Лиляна Павлова се изправя срещу Стефан Данаилов. Това е втората листа на левицата, която Данаилов оглавява.

В Кърджали ГЕРБ разчита на Цвета Караянчева, а БСП на журналиста Александър Симов. Това е един от районите, където ключови играчи в битката ще бъдат ДПС и ДОСТ.

В Бургас ГЕРБ залага на бившия екоминистър Ивелина Василева, а БСП на Петър Кънев.

В Хасково се очаква листата на ГЕРБ да поведе още един бивш министър - Делян Добрев. Той ще се изправи срещу журналистката Елена Йончева.

В Плевен се очаква бившият председател на парламента Цецка Цачева да се конкурира с Васил Антонов от БСП.

В Ямбол ГЕРБ залагат на нов играч - доктор Юлиян Папашимов, а БСП на бивш техен министър - Кристиян Вигенин.

В партийните листи ГЕРБ и БСП залагат и на обновление , и на лица с доказан партиен опит, и на професионалисти с експертни качества.

Цветан Цветанов - ГЕРБ: Направили сме всичко възможно както да има съответното обновление в листите, но и да запазим този баланс на партийната структура и същевременно на експертизата, която трябва да присъства в българския парламент като начин на говорене и участие в съответните секторни политики. Предполагам, че някъде около 40 процента ще бъдат изцяло нови лица, които ще участват активно в тази предизборна кампания. Но сме запазили и тази приемственост, която е изключително важна.
Корнелия Нинова - председател на БСП /11.02.2017 г./: Около 40 процента са новите лица сред водачите, 60 са опитни парламентаристи, които досега са били в парламента.

Съчетание на ярки партийни кадри с ярки авторитети и личности в обществото, които са ляво мислещи, не са членове на БСП, но приемат и споделят платформата, която одобрихме на конгреса, декларират готовност да работят в парламента за нейното изпълнение.

От листите на БСП отпаднаха едни от най-разпознаваемите им фигури, след партийното решение депутатите на левицата да са в парламента не повече от 12 години. ГЕРБ пък обявиха, че ще разчитат на популярни лица в различни сфери и дадоха за пример свързаните с футбола Петър Зехтински и Атанас Узунов, които ще са част от пловдивската им листа. В една от софийските листи на БСП пък ще бъде певицата Нона Йотова. В следващите дни ще стане ясна и пълната картина на предизборната битка и на кои лица ще заложат другите формации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират булевард Цариградско шосе през лятото
Ремонтират булевард "Цариградско шосе" през лятото
Патронен празник на СУ Проф. д-р Асен Златаров- гр. Шабла
Патронен празник на СУ "Проф. д-р Асен Златаров"- гр. Шабла