НОВИНИ

"Умни" светофари ще пропускат линейките с предимство

Линейките в София ще управляват светофарите и ще преминават на зелено чрез специална система за контрол на трафика. 80 светофара вече могат да пропускат екипите на спешната помощ с предимство, а до края на годината всички ще имат тази функция. Днес тестово бяха пуснати първите две оборудвани със системата линейки.

bnt avatar logo
от БНТ
18:38, 15.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

10 милиона евро е инвестирала Столичната община за модернизиране на кръстовищата с новата система и с камери.

Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община
Целта е линейката да се движи безпрепятствено и да преминава винаги на зелено.

Зелената вълна ще активира с пускането на светлините на линейките, така устройствата в тях ще изпращат сигнали директно до светофарите. Зелената вълна ще продължава само до преминаване на линейката.

След поставянето на устройствата, линейките ще печелят между 15 и 20 секунди на всеки светофар. Между 300 и 400 хил. лв. ще струва оборудването на линейките на спешната помощ. Средствата обаче все още не са осигурени. Системата ще действа, само ако Спешна помощ - София намери средствата, за да оборудва своите близо 100 коли със специалните устройства, които безжично комуникират със светофарите. При специалния режим ще преминават и пожарните. Центърът за управление на трафика ще улеснява и движението на превозните средства от градския транспорт, които закъсняват.

Евгени Крусев - зам.-кмет по транспорта на София
Превозното средство подава сигнал, че е закъсняло и светофарът удължава зелената светлина в определени граници. Тези граници ги задаваме ние, така че да не се затормозяват всички останали направления.

Записите от камерите на кръстовищата се пазят един месец и при инцидент с градския транспорт или с линейка, видеоматериалът може да послужи на разследването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъдиха проблемите с водоснабдяването в малките населени места в Кюстендилско
Обсъдиха проблемите с водоснабдяването в малките населени места в Кюстендилско
Найденов: Споразумението СЕТА е полезно както за страните от ЕС така и за Канада
Найденов: Споразумението СЕТА е полезно както за страните от ЕС така и за Канада