НОВИНИ

Машинното гласуване може да не се осъществи във всяка секция

Машинното гласуване във всяка изборна секция с риск да не може да се осъществи. Проучване на служебното правителство в Европейския съюз и Съединените щати показало, че необходимите 12 500 машини няма откъде и как да бъдат доставени за парламентарните избори на 26 март. Това стана ясно след днешното заседание на кабинета. Вчера ЦИК обяви обществената поръчка за доставка на машините и даде кратък срок за изпълнение. Илина Бисерова по темата.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:16, 15.02.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Ще има или не машинно гласуване във всички секции? Тази възможност изглежда все по-малко осъществима след като проучването на служебния кабинет е показало, че е почти невъзможно да се осигури толкова голямо количество техника за такъв кратък срок.

Ирина Белчева - говорител на служебното правителство: Направеното проучване от правителството за съжаление към този момент не дава достатъчно основание да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите.

Фирмата, която досега е печелила търговете за доставка на машините все още не е решила дали ще участва в обществената поръчка и тази година. ЦИК отвори процедурата вчера. Шансовете за наемане на техниката обаче изглеждат нищожни.

Ирина Белчева - говорител на служебното правителство: Практиките, които проучихме в Словения например има машинно гласуване, но то е само за хора в неравностойно положение, а във Франция е частично и експериментално. А Холандия една от страните, която беше коментирана като възможност за вземане под наем или закупуване на машини за гласуване за съжаление ресурсът там е в ръцете на общините, което прави почти невъзможно коментирането и въобще воденето на преговори защото имаме изключително кратък период от време.

На последните избори за президент в 500 секции в страната машинното гласуване беше реално приложено. На предишните вотове беше експериментално. Сега според последното решение на Върховния административен съд всяка секция трябва да разполага с машина за гласуване - като алтернатива на хартиените бюлетини. ЦИК не е официално запозната с проучването на правителството и затова засега отказа коментар. Следващата сряда, на 22 февруари комисията ще отвори офертите и ще стане ясно дали и как ще бъдат наети машините за гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Нова Република са против увеличение на данъците и осигуровките
От "Нова Република" са против увеличение на данъците и осигуровките
​РБ продължават разговорите за коалиция с Глас народен
​РБ продължават разговорите за коалиция с "Глас народен"