НОВИНИ

Умора на водача е най-вероятната причина за катастрофата на АМ "Тракия"

Най-вероятната причина за катастрофата на автобуса на магистрала "Тракия" снощи е умора на шофьора и загуба на управлението, съобщиха от МВР. Прокуратурата в Ямбол образува досъдебно производство, а транспортното министерство разпореди незабавна проверка на фирмата - превозвач. При катастрофата пострадаха общо 20 души, а една жена все още е в болница.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
15:43, 31.10.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Прокуратурата е установила, че автобусът се е преобърнал на дясната страна, разкъсани са мрежите на автомагистралата около 30 метра, от което е разбит резервоарът на превозното средство и е изтекло дизеловото гориво. Продължават разпити на свидетели през целия ден, за да се уточни точната причина за катастрофата, която стана снощи малко след 22 часа на АМ "Тракия". Причината ще стане ясна след около 4-5 дни.

Пробата за употреба на алкохол и наркотични вещества на шофьора е отрицателна.

Главен комисар Младен Маринов - главен секретар на МВР: Най-вероятно става въпрос за умора на водача и изгубване на контрол на МПС. Най-вероятно съответните фирми ще трябва да вземат мерки да създадат така организация, че да осигурят достатъчна почивка на водачите, тъй като те отговарят за много пътници и не можем да чакаме само на щастливата случайност. Колегите работят, ще се предприемат тези мерки с фирмите, но пак казвам - всичко не трябва да опира само до нашия контрол.

От държавното обвинение в Ямбол съобщиха, че не могат да кажат кога шофьорът е почивал, защото тахошайбата на автобуса е стара и не може да бъде разчетена.

Иначе преживелите ужаса още не могат да се съвземат. В болницата лежи една жена, другите са освободени за домашно лечение. Тя разказа какво е преживяла, за силната музика, която е чула, но не може да бъде категорична, че това е било за събуждане на водача.

Пострадала: В един момент имах чувството, че целият автобус се стоварва върху мен. Главата ми беше в дъното на автобуса в стъкла и кал. Имаше хора, които излизаха, имаше един човек на предната седалка, който ме беше затиснал. Мен ме беше страх да не пострадам и започнах да викам, че съм там. После започна да мирише много силно на бензин. Опитах се да се измъкна - може би за това получих дислукация на дясно рамо. А може ми от самото въртене и от багажите, които ми се струпваха върху главата.

Транспортният министър разпореди комплексна проверка на дейността на фирмата превозвач.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взрив в дипломатическия квартал в Кабул, няма пострадали български военни
Взрив в дипломатическия квартал в Кабул, няма пострадали български военни
Румен Радев: Недостатъчна е помощта от 325 лв за пострадалите в Бургаско
Румен Радев: Недостатъчна е помощта от 325 лв за пострадалите в Бургаско