Най-високи заплати получават в Челопеч и Козлодуй

Според прогноза на Европейската комисия за България икономиката на България ще продължи да расте през 2020-2021 г., но с чувствително забавяне. Най-висока средна работна заплата получават хората в Челопеч и Козлодуй - над 2000 лв., според Института за пазарна икономика. София е едва на осмо място в страната по този показател. Лидерите по заплати в България са малки общини, в които обаче има големи енергийни и добивни предприятия.

Александър Марков
от Александър Марков
20:30, 13.02.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Най-високите заплати у нас не са в големите градове. Челопеч, Козлодуй, Раднево, Пирдоп, Девня и Гълъбово изпреварват София - средната заплата в тези градове е по около 2000 лв.

Петър Ганев - Институт за пазарна икономика: Най-високи са заплатите в по-скоро малки общини, които, обаче, или са периферия на големия център, или са в Средногорието, където има минната индустрия е там, или общини, където има много големи енергийни компании - Козлодуй, Гълъбово, Раднево.

АЕЦ "Козлодуй" дърпа икономическото благосъстояние на област Враца.

Безработицата в страната е разделена между общини с много ниска и такива - с екстремно висока. В 27 общини безработицата е под 4%, но за сметка на това в други 16 тя е над 30%. Рекордьори по ниска безработица са София и Божурище - с под 2%.

В общините на Северозападна, Североизточна България безработицата достига 40%.

Най-ниска - под 4%, е в големите областни центрове.

Петър Ганев - Институт за пазарна икономика: При безработицата ножицата се вижда най-ясно.

Икономическите центрове на страната са София, Пловдив, Варна и Несебър с десетки хиляди предприятия.

И десетки милиарди левове икономическо благосъстояние. Тези градове развиват вече високотехнологично производство.

Петър Ганев - Институт за пазарна икономика: Други вторични центрове имат друга структура. Те тепърва трябва да борят демографските процеси, тъй като губят хора - ето Русе е един от тези градове или Плевен.

Като образование - най-високи резултати показват випусниците в Трън, Божурище, Челопеч и Златоград, където средната оценка на матурата по БЕЛ е 5:00.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
По-високи субсидии срещу отказ от реклама предлагат обществените медии
По-високи субсидии срещу отказ от реклама предлагат обществените медии
Рязък скок на заболелите от коронавируса в Китай
Рязък скок на заболелите от коронавируса в Китай