НОВИНИ

Най-възрастният акордьор на пиана живее в Пловдив

В търсене на верните музикални тонове повече от 60 години. Това е професията на най-възрастния акордьор на пиана в България Никола Маринов. Един от любимите музиканти на цар Борис Трети, днес е на 92 години и все още продължава да работи.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
11:39, 23.05.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Никола Маринов е израстнал в музикално семейство, учил тромпет и фагот в София и дошъл в Пловдив на 24 години, за да се превърне в един от основателите на фалхармонията.

Никола Маринов
Когато дойдох в Пловдив, нямаше нищо, нямаше инстурменталисти, нямаше кой да ремонтира нищо, нямаше пиана, нищо нямаше тогава през комунизма.

Въпреки, че искал да е в София, от министерството му наредили да остане в Пловдив. И така по време на един от концертите, се наложило да поправи развален клавиш на пиано. Тогава решил да стане акордьор. Настройването на инстументите му донесло незабравими срещи, една от които с Дмитрий Шостакович, преди концерта на руския композитор във Военния клуб.

Никола Маринов
Седна сега и започна да свири; и някои колеги се качваха на сцената, той на всеки колега става добрий денъ. Какво нещо, какво излъчване, какво нещо е гениалността.

Спомня си с носталгия времето, когато в Пловдив изработвали българските пиана „Орфей".

Никола Маринов
Ние правихме много пиана, към стотина или двеста пиана- Къде са те сега, ясно ли е?- То всичко отиде по дяволите само едно пиано има още, все още здраво.

Никола Маринов разказва, че повечето акордьори, които е обучил сега работят в чужбина. И съжалява, че вече не се отделят достатъчно средства за култура. Днес най-възрастният акордьор на пиана помага на внуците си, поели по неговия път, и с усмивка казва, че търсенето на правилния тон го е направило прецизен. А за дългата си кариера обяснява, че честността и точността са пътя към успеха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодатели от Пловдив трудно наемат ученици на работа
Работодатели от Пловдив трудно наемат ученици на работа
Елена домакинства фестивал за модерно изкуство
Елена домакинства фестивал за модерно изкуство