НОВИНИ

Н. Зеленогорски:Задължителното гласуване не е хапчето за "болната" ни демокрация

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски каза в предаването "Още от деня", че дебатът в НС относно задължителното гласуване е бил тежък и е продължил над 2 часа. По думите на Зеленогорски драмата е в това, че много хора както и по-голямата част от парламентарната група на Реформаторския блок смятат, че това не е "хапчето" с което може да се излекува "болната ни демокрация" по отношение на честни избори, преодоляване на корпоративен вот и купен вот.

зеленогорскизадължителното гласуване хапчето болната демокрация
bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 21.04.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Зеленогорски посочи, че в света,сред утвърдените демокрации богатите държави почти няма такива, където да има задължително гласуване. В Европа има три държави, в две от които- Гърция и Белгия е имало доста проблеми .

"Най-парадоксалното е, че задължителното гласуване беше въведено по такъв начин, че то не е задължително на практика, защото няма никаква санкция. Твърди се, че санкцията е ако те дерегистрират или ако получиш някакви материални стимули, но дали това ще стане реално или не, зависи от гласуванията през следващата седмица", каза още Зеленогорски.

"Ние смятаме, че изборното право е право по конституция и няма как насила да ме карат да избирам. За мен свободата е право на избор и моята философия и на моите колеги е, че всеки трябва осъзнато да се възползва от правото си на избор".

Зеленогорски подчерта, че осъзнатото право на избор, нарушеното доверие между политици и хората не се решават със задължения. По-логично и по-нормално е държавните институции да се борят по-активно с купения вот, с корпоративния вот, допълни той.

Вижте какво каза Найден Зеленогорски в "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК представи доклад за напредъка на Турция към либерализация на визите
ЕК представи доклад за напредъка на Турция към либерализация на визите
Какво представлява пръстовият отпечатък?
Какво представлява пръстовият отпечатък?