НОВИНИ

Самолетът на Борисов не е бил допуснат да прелети над Иран на път за Рияд

Българският правителствен самолет не е бил допуснат да прелети над територията на Иран снощи. С него премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация пътуваха към Саудитска Арабия. Самолетът е преминал над Ирак. Защо е имало промяна в маршрута обясни вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

bnt avatar logo
от БНТ
11:13, 29.11.2017 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Само да обясня процедурата. Всеки самолет, но и с българския министър председател или президент се получава предварително разрешение за прелитане на територията на държавите, през които е необходимо, така че ние такова разрешение Авиоотряд 28 за прелитане над Иран имаме, официално издадено и за отиване, и за връщане. Веднага след като кацнахме нашият посланик в Иран се е свързал с дежурния в тяхното министерство, който е обяснил, че не е знаел че там е българският министър-председател на този самолет, но, че е имало леко отклонение от маршрута, поради което е помолен самолетът да напусне територията.

Снощи във външно министерство е бил извикан временно управляващия на посолството на Иран у нас за изясняване на случая. По думите на външния ни министър полетът е минал нормално, като единствената промяна е била летището, на което е кацнал правителственият самолет. Захариева е категорична, че всякакви други твърдения по случая са неверни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създадоха първата банка с педагогически кадри за заместване във Велико Търново
Създадоха първата банка с педагогически кадри за заместване във Велико Търново
Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси в Благоевградско
Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси в Благоевградско