НОВИНИ

Нелегални мигранти препълват приюти и кризисни центрове в Русе

Препълнени с нелегални мигранти са в момента кризисните центрове и приютът в Русе, след като група от 48 граждани на Ирак, укрити в камион със захарни изделия, бяха заловени на ГКПП Дунав мост в навечерието на новата година. Превозното средство е шофирано и придружавано от двама българи. Те и част от превозваните мъже са в следствения арест в Русе. В същото време властите и хуманитарните организации трябваше спешно да намерят подслон за близо 30 жени и деца, сред които и новородено бебе.

bnt avatar logo
от Ивелина Белчева
16:00, 02.01.2017
5833
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Докато родителите чакат районният съд да рзгледа делото им и да произнесе присъда, децата просто няма къде да бъдат настанени. С прокурорско постановление три от тях на възраст от 9 до 13 години са получили временен подслон в приюта на БЧК за безпризорни. Те обаче постоянно плачат и молят на английски да видят майка си.

Д-р Руденко Йорданов – председател на ОС на БЧК-Русе:
"Беше закупена храна и нито едно от децата не е на студено, но това, което им липсва, са родителските грижи."

Компромисът на властите да остави майките с по-малките деца също усложнява ситуацията- сега жените и бебетата делят един покрив с русенските бездомници, които точно за празниците наброяват 69 души. Наложило се за мигрантите да се извадят от резерв легла и постелъчни материали. От БЧК настояват за трайно решение на проблема, но се страхуват от негативната реакция на местното население.

Д-р Руденко Йорданов – председател на ОС на БЧК-Русе:
"Често се бърка центърът за настаняване, каквито са по южната граница, като например в Харманли, с другите кризисни центрове, които са за семейства, които временно са обект на процесуално-следствени действия. Дори и нарушили закона, те са човешки същества, да не го забравяме."

Според хора от хуманитрната организация, решението е възможно най-бързо да се осигури сграда за временен престой на майки с деца, защото, ако миграционният натиск на северната ни граница се запази, властите в Русе скоро ще се изправят пред още по-големи проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По подозрение във финансиране на тероризма е задържан 38-годишен мъж в в Саарлан
По подозрение във финансиране на тероризма е задържан 38-годишен мъж в в Саарлан
Митов: Животът на пострадалата българка в Истанбул е вън от опасност
Митов: Животът на пострадалата българка в Истанбул е вън от опасност