НОВИНИ

Нено Димов: 16 държави в ЕС имат проблем с мръсния въздух, не е само у нас

16 държави в ЕС имат проблем с мръсния въздух, не само у нас има замърсяване, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в студиото на "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 24.11.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Далеч сме от нивата за устойчив и нормален начин на живот що се касае въздуха. Домашното отопление, автомобилният транспорт са основните проблеми. Най-много мерки са взети при индустрията и енергетиката, част от намаляването е именно в тези две последни сектора.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Една от ефективните мерки е дървата за огрев да бъдат сухи, сега сечем и директно горим. Но ако бъдат отсечени по-рано и продадени след година и половина, до 40 % може да намалее замърсяването на въздуха. Това не изисква средства, а по-добра организация.

Не може да се каже, че във всичките 25 града е еднакво превишаването на нормите за чист въздух, добави още той. А относно отопляването в ромските квартали министърът на околната среда и водите отбеляза, че е много трудно да се определи как става то:

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Много е сложно да се направи проверки в квартали от ромски тип, за да разберем как се отопляват, трябва да има заповед, за да се влезе в частна собственост, но ще намерим решение.

Нено Димов беше категоричен, че при спиране от движение на коли не става дума за години, а за техническа неизправност.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Върви се в посока да се спират автомобилите, ако са неизправни технически, не говорим за годините на колите, а за технически проблеми. Търсят се инвеститори, които да произвеждат електромобили у нас, не е само поощряване на използването на подобен тип еко коли. Трябва да се даде тласък на това развитие, ще се работи и за разширяване на мрежата за зареждане.

Той коментира и изграждането на втори лифт в Банско.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: За да има втори лифт на Банско, трябва да има инвеститор, който да даде инвестиционен проект, а до момента няма такъв, понеже има ограничения на по-ранни стъпки. Старият план и концесионен договор трябва да претърпят промени, според новото законодателство. А ако има такова намерение, трябва да мине през много други стъпки. В рамките на парка се строят само писти, съоръжение, затова става дума за лифт, който се предвижва на електричество, той не замърсява.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха метростанция в Лондон заради инцидент с пътник (ВИДЕО)
Затвориха метростанция в Лондон заради инцидент с пътник (ВИДЕО)
Може ли улица Костенски водопад да стане еднопосочна?
Може ли улица "Костенски водопад" да стане еднопосочна?