НОВИНИ

Непоказвани творби на Атанас Нейков във Варна

Изложба с малко известни произведения на художника Атанас Нейков е подредена в Градската художествена галерия във Варна. Картините са дарени от сина на твореца - продуцентът и режисьор Найо Тицин, и за първи път варненска публиката се среща с тях. Под заглавие „Дарението“ са изложени акварели, литографии и колажи от фотографии с малко по-модерен подход.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
18:52, 15.01.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Дарение от подобен род е прецедент във фонда на варненската художествена галерия. Експозицията дори не е успяла да събере всички около 200 дарени творби, подредени са част от тях.

"Повечето са на хартия, която за онова време нямаше възможности за по-сериозни хартии, както в момента графични листи", сподели художникът Венцеслав Антонов.

Атанас Нейков работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията и пространственото оформление. Завършил е декоративно изкуство при Кирил Цонев и живопис при Дечко Узунов, на когото е племеник.

"Атанас Нейков беше доста артистичен. Той беше, както се казва, емблема как трябва да се носи художникът - дългата коса с капелата с жестовете, с всичко", допълни Венцеслав Антонов.

Творби на Атанас Нейков са притежание на почти всички големи галерии в България, както и на Библиотеката на американския конгрес, Галерията за модерно изкуство в Болоня и десетки частни колекции в цял свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Януарски “бейби бум” във Варна
Януарски “бейби бум” във Варна
30% от повдигнатите пешеходни пътеки в София са опасни
30% от повдигнатите пешеходни пътеки в София са опасни