НОВИНИ

Свещеник с 9 деца протестира срещу промяната за детските надбавки

Нетрадиционна форма на протест избра сливенски свещеник с 9 деца, за да изрази несъгласието си с въведената от началото на годината реформа за детските надбавки. Отец Евгени Янакиев иска да връчи на социалния министър Ивайло Калфин получаваните месечни помощи. Той протестира и срещу несправедливото връщане на данък общ доход за деца.

bnt avatar logo
от Диана Иванова
12:39, 27.02.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

От началото на годината отец Евгени Янакиев казва,че получава по-малко детски надбавки. Има 7 деца под 18 години, но получава надбавки само за пет от тях в размер на 142,86 лв. Според новата реформа сумите за семейство с три деца са значително по-големи, докато на тези с повече от три деца драстично намаляват.

Отец Евгени Янакиев: Преди беше по 35 лв. на дете, докато сега излиза по 28 лева и стотинки.

Отец Евгени не приема и половинчатото данъчно облекчение за деца, когато се връщат по 20 лв. от удържания данък, защото и при него има ограничение.

- Аз имам 6 деца, които са под 18 години, за трите ще взема по 20 лв. облекчение на данък общ доход, за другите три няма да взема.

Според духовника въвеждането на данъчни облекчения за многодетни семейства може да насърчи раждането на повече деца в българските семейства.

- Аз не искам пари, аз искам по някакъв начин това, което го давам на държавата, било част от него да взема, било като данъци за автомобил или за нещо друго. Защо да няма такова облекчение, както го има навсякъде другаде.

Свещеникът не крие, че отглеждането на девет деца, е сериозно изпитание. Най-голямото от тях е на 23 години, студент в София, петима ходят на училище, а най-малкото е на две години и половина. В същото време точно децата са най-голямото му богатство.Затова отец Янакиев се опитва да накара политиците да мислят повече за бъдещето на България.В знак на несъгласие със скандалните според него промени той смята да връчи месечната помощ за децата си от 142 лв. на социалния министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Tърсят се пари за Aладжа манастир
Tърсят се пари за Aладжа манастир
Борисов: От парламентарната комисия за Русия и Турция няма да излезе нищо добро
Борисов: От парламентарната комисия за Русия и Турция няма да излезе нищо добро