Шествие за за независим съд и ефективна и отчетна прокуратура

"Шествие за правосъдие", с искане за дълбока съдебна реформа и борба с корупцията е обявено за днес. Организатори са гражданската инициатива "Правосъдие за всеки". Шествието тръгва от Съдебната палата и ще завърши в Градската градина.

Пенка Ангелова
от Пенка Ангелова
12:24, 27.02.2016 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Исканията са за независим съд и ефективна и отчетна прокуратура. Организацията обяви, че с шествието отбелязва влизането на предложенията за съдебна реформа в пленарна зала, след като две парламентарни комисии одобриха това.

Очаква се да има и подписка в подкрепа на следователя Бойко Атанасов, който в поредица от интервюта говори за порочни практики при работата на столичните следователи и за шпиц команда в прокуратурата, която работи по дела срещу бизнесмени и политици.

По неговите изказвания има проверка в етичната комисия на ВСС.

От инициативата допълват, че тяхната подписка, с която 7-те предложения за съдебна реформа стигнаха до пленарната зала, е повод за ново отваряне на Конституцията.

Сред основните предложение са намаляване на мандата на главния прокурор и членовете на ВСС, намаляване на парламентарната квота в съвета, да има заместник-главен прокурор за борба с корупцията и също така да се децентрализира прокуратурата, като няма методическо ръководство на главния прокурор върху работата на редовите прокурори.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов: От парламентарната комисия за Русия и Турция няма да излезе нищо добро
Борисов: От парламентарната комисия за Русия и Турция няма да излезе нищо добро
Oбновяват квартал Васил Левски във Варна
Oбновяват квартал "Васил Левски" във Варна