НОВИНИ

НФСБ призовава БПЦ да признае независимостта на Украинската православна църква

Националният фронт за спасение на България/НФСБ/ приветства решението на Светия Синод на Вселенската патриаршия в Истанбул за обявяване за канонични Украинската православна църква и Украинската автокефална православна църква и призовава Българската православна църква да последва този пример.Това се казва в позиция, разпространена от партийния пресцентър до медиите.

bnt avatar logo
от БТА
14:31, 13.10.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас
нфсб призовава бпц признае независимостта украинската православна църква

"Украйна е близка на България държава, дом на една от най-големите задгранични български общности. Българските изпълнителна и законодателна власт водят последователна политика през годините както за сближаване на българския етнос в Украйна с Родината и българския народ, така и за изграждане на трайни и устойчиви икономически, социални и културни връзки между Украйна и България", се посочва в текста.

Затова НФСБ смятат за "критично важно" БПЦ да се включи в този процес и последва българската държавна политика и да направи нужното, за да може украинският народ и българите в Украйна да имат своя независима църква.

НФСБ напомня на Светия синод на Българска православна църква, че на 21 февруари 2018 г. са изпратили призив и искане за среща по темата за канонизирането на Васил Левски за светец. До този момент Светият синод не е отговорил на нито едно от двете, се подчертава в позицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата отлъчи двама архиепископи заради подозрения в сексуално посегателство
Папата отлъчи двама архиепископи заради подозрения в сексуално посегателство
Кораб потъна в Черно море край Крим, екипажът е спасен
Кораб потъна в Черно море край Крим, екипажът е спасен