НОВИНИ

Никола Манев и Лъчезар Ошавков - приятелство за "Гинес"

Изложба на Никола Манев и Лъчезар Ошавков бе открита в галерия "Боев" в Пазарджик. Така в артсалона продължиха традицията да представят всяка пролет творби на Манев, дори и след като той напусна този свят миналия август.

bnt avatar logo
от БНТ
11:03, 02.06.2019
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Приятелството на Манев и Ошавков е пословично. То започва от детските им години, укрепва през половинвековното им съжителство в Париж, продължава и сега, когато Никола Манев вече присъства само в паметта и в картините.

Лъчезар Ошавков, художник: Това сме аз и Кольо Манев на Монмартр. Ако не е истина, не е и лъжа. Не знам колко изложби сме правили с Кольо Манев в продължение на нашето 70-годишно приятелство. Ние сме за рекордите "Гинес". Никога никакви проблеми и караници, никога, за каквото и да било.

Но досега съвместните им изяви винаги са били в обособени за всеки автор пространство. В настоящата изложба два различни почерка са съчетани смело в директно взаимодействие едни с други.

адв. Хари Харалампиев: Да се подреди една галерия, от двама толкова различни по индивидуален натюрел художници, е истинско майсторство.

Заслугата е на галериста Огнян Боев, който представя Никола Манев за 11 пореден път в своята галерия в родния град на художника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До дни в Русе ще заработи буферен паркинг
До дни в Русе ще заработи буферен паркинг
Откриха първата в страната платформа за риболов за хора с увреждания
Откриха първата в страната платформа за риболов за хора с увреждания