НОВИНИ

След половин век - Велико Търново отново има паметник на Ботев

Във Велико Търново след близо половин век отново ще има паметник на Христо Ботев. През 60-те години той се е намирал пред Школата за запасни офицери, която носи името на революционера, но след преместването ѝ в Плевен, паметникът е прибран на съхранение във Военното училище. Днес той официално ще бъде открит на централната улица „Христо Ботев" във Велико Търново.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
08:43, 02.06.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Идеята паметникът на Христо Ботев да бъде монтиран отново в центъра на Велико Търново е на инициативен комитет на интелектуалци от старата столица.

Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и туризъм", община Велико Търново: В този град са живели неговата любима - Венета, дъщеря му Иванка, така че действително Велико Търново е град, свързан с Христо Ботев. Велико Търново е първият град, в който се отбелязва 2 юни като Ден на Ботев и загиналите за свободата на България!
О.р. полк. доц. Марко Златев, НВУ: Има улица и такава личност заслужава да има! Освен това семейството му е свързано с Търново! А бюстът на Христо Ботев е бил точно зад арката, пред която се намираме, това е било официалния портал на ШЗО и на военното училище!

С решение на Общинския съвет бе избрано място на паметника и той бе монтиран в центъра на града.

Нелина Църова: Съхранен беше бюстът, съхранен бе постаментът, само са монтирани в централно за нашия град място!

От днес паметникът на големия революционер и поет заема достойно място в сърцето на Старата столица, където са и гробовете на неговата съпруга Венета и дъщеря му Иванка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникална операция в Специализираната болница по ортопедия в Горна Баня
Уникална операция в Специализираната болница по ортопедия в Горна Баня
Шокираща загуба за Антъни Джошуа на професионалния ринг
Шокираща загуба за Антъни Джошуа на професионалния ринг