НОВИНИ

Никола Манев остана във вечния си дом в Чирпан

Поклонението пред Никола Манев събра днес в Чирпан ценители на творчеството и личността на художника. Той почина на 25 август в Париж , където живя и твори повече от 40 години. Според собственото му желание, прахът му беше положен в града, в който е израснал.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
17:31, 09.09.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Урната с праха на Никола Манев беше поставена сред негови картини във възрожденската чирпанска къща, превърната от маестрото в художествена галерия и дарена на града.


Александър Манев, син на Никола Манев: Целта му беше да е завинаги художествена галерия "Никола Манев" и да е с вход свободен. Сега, когато той не е между живите, това е и моя цел - да запазим тази къща като културна памет за българите.

Макар че получи творческа свобода и признание в Париж, Никола Манев избра за вечен дом града от детството си.

Адв. Хари Харалампиев, приятен на Никола Манев: Той е преситен от награди. За него големият Ален Боске написа цяла монография от 300 страници. Разбери, казваше ми той, това не ме радва толкова, колкото признанието от родния ми град.

С възпоменателна церемония завърши поклонението пред големия художник. Урната с праха му беше положена и запечатана до паметната плоча, където от сега нататък ще му отдават почит всички посетители на галерията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови протести срещу пенсионната реформа в Русия
Масови протести срещу пенсионната реформа в Русия
Новата Царица на виното откри сезона на гроздобера в Старосел
Новата Царица на виното откри сезона на гроздобера в Старосел