НОВИНИ

Николас Мадуро поиска предсрочни парламентарни избори във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро поиска предсрочни парламентарни избори в страната. Това стана по време на митинг на негови привърженици в Каракас.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:42, 02.02.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света
николас мадуро поиска предсрочни парламентарни избори венецуела

"Те искат избори? Ние ще проведем парламентарни избори", каза Мадуро в реч, която беше излъчвана на живо в Туитър. Мадуро уточни, че предложението за вота ще се разглежда в Конституционната асамблея на Венецуела и в обсъждането му ще бъде призовано населението на страната.

Мадуро отново каза, че е готов във всеки един момент да започне диалог с политическите си противници. "Потвърждавам, че поддържам инициативата на Мексико, Уругвай и Боливия да започнем национален диалог, за разрешаване на проблемите между венецуелците", бяха думите на Мадуро.

По-рано президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че страната му може да приеме преговори между правителството на Венецуела и опозицията, ако и двете страни се съгласят да започнат такива.

Мандатът на действащия парламент – Националната асамблея – изтича в началото на 2021 г. В настоящия момент, пълно мнозинство в законодателния орган имат политическите противници на Мадуро.

На 23 януари лидерът на опозицията и председател на парламента Хуан Гуайдо се обяви за изпълняващ длъжността временен президент на страната. Той беше признат от САЩ, държавите от "Групата Лима" с изключение на Мексико, Организацията на американските държави и още редица други страни.

Европейските държави, сред които Великобритания, Германия, Испания, Холандия и Франция обявиха, че ще признаят Гуайдо за временен президент ако Николас Мадуро не свика нови президентски избори до 8 дни.

В подкрепа на Мадуро се обявиха Русия, Иран, Китай, Турция, Беларус, Боливия, Никарагуа и Салвадор. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова към диалог за излизане от кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ са готови за нови преговори с Русия за контрола над оръжията
САЩ са готови за нови преговори с Русия за контрола над оръжията
Най-малко 11 души, сред които 4 деца, загинаха при рухване на сграда в Алепо
Най-малко 11 души, сред които 4 деца, загинаха при рухване на сграда в Алепо