Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Николай Нанков: Няма да бъдат повишавани цените на винетките

Цените на винетките за леките автомобили няма да бъдат повишавани след въвеждането на системата за таксуване на пътищата, каза в "Денят започва" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Те ще бъдат в електронен формат.

от БНТ
09:07, 15.08.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

От ведомството обмислят да въведат гъвкава политика при определяне на цените на електронните винетки и ТОЛ-таксите. Планират се еднодневни и уикенд винетки. Тежкотоварните автомобили ще плащат различни тарифи за различните класове пътища. Шест фирми са кандидатите за изграждането на система за ТОЛ-такси у нас. Офертите им ще бъдат отворени утре в агенция "Пътна инфраструктура", а победителят в обществената поръчка ще бъде избран от специално създадена комисия. Ако обществената поръчка се провали, се планира създаването на държавно предприятие.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Първата причина за въвеждането на държавно предприятие в подобряването на инфраструктурата, въвеждането на нови съоражения и отсечки. Другата е свързана с анализа на Световната банка. Логиката е, че тази система ще я поддържа и стопанисва. Основно е че тол-системата ще внесе известна степен на справедливост ,защото в момента пътният сектор се издържа от леките автомобили. С тол-системата знакът ще е обратен. Нека излязат анализите - не повече от 50-55% от пътищата ще попаднат в тол-системата.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Медът поскъпва с 20% заради висока смъртност при пчелите
Медът поскъпва с 20% заради висока смъртност при пчелите
Най-нестандартните касови бележки по света (СНИМКИ)
Най-нестандартните касови бележки по света (СНИМКИ)