НОВИНИ

Николина Ангелкова: Стремежът ни е да сме целогодишна туристическа дестинация

Стремежът ни е да сме целогодишна туристическа дестинация. Трябва да се спазва екологичното и европейско законодателство и да се намери балансиран подход и смятам, че туризмът хармонира с екологията, а лифтът е най-екологичния вид транспорт. Това каза в студиото на "Още от деня" министърът на туризма Николина Ангелкова.

bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 10.12.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Ако искаме да създадем достъп до планините целогодишно, са необходими промените в плановете за управление, допълни тя.

За да се развиват зимните ни курорти е необходимо това, което МОСВ стартира, свързано с промяната на плановете за управление и да се даде възможност, спазвайки екологичното законодателство, българските курорти да се развиват, коментира Ангелкова.

Тя бе категорична, че сме подготвени за зимния сезон. Ще сме безкомпромисни по отношение на контрола за предлаганите по курортите услуги, каза тя.

Николина Ангелкова, министър на туризма: На 17 януари се надяваме да влезе в сила софтуер по защитени канали, който гарантира личните данни, и всяка една институции ще може да ги ползва. При регистрация ще постъпва информация до НАП и другите отговорни институции. Ще може да се правят и анализи по профила на туристите и очакванията, за да се подобри качеството на услугата и да повишим интереса към 4-5-звездните хотели.

Тя открои и че се водят разговор с външно министерство за облекчаване достъпа до България като туристическа дестинация за страните, за които се изисква виза.

Ангелкова отбеляза, че се обмисля въвеждане на електронен вариант за кандидатстване и получаване на визи. Работим за далечните пазари. Надяваме се да се случи, това е ключов приоритет, бе категорична тя.

Ангелкова обобщи и данните от летния сезон, като го нарече изключително успешен.

Имаме над 5 400 000 чуждестранни туристи, което е ръст с малко над 4% спрямо миналата година. За последните три пък бележим 31% ръст на чуждестранните туристи на годишна база, което е изключително голям успех, отбеляза министърът на туризма.

Вижте целия разговор във видеото.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията
Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията
Приеха пакта на ООН за миграцията
Приеха пакта на ООН за миграцията