НОВИНИ

Приеха пакта на ООН за миграцията

Глобалният пакт за безопасна, регулирана и законна миграция на ООН беше приет на специална конференция в Маракеш. Още за документа, който предизвика остра полемика, значението му и за българската позиция по него - разказва Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:31, 10.12.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

В деня на 70тата годишнина от подписването на Всеобщата декларация за правата на човека, в мароканския град Маракеш беше одобрен Глобалният пакт за безопасна, регулирана и законна миграция на ООН.

Повече от 150 от 193-те страни-членки на организацията участват в конферецнията. Документът не е юридически обвързващ, а възможност за активно сътрудничество в сферата на миграцията на глобално ниво. Изработен е за половин година с участието на всички държави, членуващи в световната организация.

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН: Вие сте тук, защото осъзнавате важността на този пакт като пътна карта, която да предотврати страдание и хаос и да осигури стратегии за сътрудничество, изгодни за всички. Има обаче множество неистини за пакта, както и за миграцията като цяло.
;

И германският канцлер подчерта важността на Пакта. Според нея той е голяма стъпка в борбата с трафикантите на хора.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Този ден е много важен. За първи път, на глобално ниво, съгласувахме общ политически пакт за миграцията. Добър знак е, че се заехме със съдбата на милиони мигранти и още веднъж подчертахме, че универсалните човешки права са за всички граждани, на всяка една държава на планетата.
;

Пактът обаче предизвика и остри критики, най-вече сред националисти и привърженици на затварянето на границите. Според тях влизането му в сила ще доведе до още по-сериозен наплив на мигранти в развитите страни. А опасенията на редица правозащитни организации са, че пактът не защитава достатъчно правата на мигрантите.

България първоначално се въздържа от подкрепа на споразумението, но днес от министерството на външните работи заявиха, че страната запазва правото си да прилага "онези части от документа, които обслужват интересите ѝ".

;

Редица държави - Словакия, Австрия, Чехия, Израел, отазаха да подпишат пакта, а заради него се разпадна управляващата коалиция в Белгия. Глобалният пакт за миграцията, трябва да бъде одобрен от Общото събрание на ООН на 19 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николина Ангелкова: Стремежът ни е да сме целогодишна туристическа дестинация
Николина Ангелкова: Стремежът ни е да сме целогодишна туристическа дестинация
Станишев за Шенген: Европейският съвет нарушава законодателството на ЕС
Станишев за Шенген: Европейският съвет нарушава законодателството на ЕС