НОВИНИ

Пчеларите излязоха на национален протест

Десетки пчелари излязоха на национален протест. Причината е ниското ниво на държавната помощ de minimis. Според недоволните отпуснатите 3 млн. и половина лева са недостатъчни за възстановяване на пчелните семейства. Затова те поискаха сумата да е поне 40 лв. и настояха за трайно субсидиране в сектора. Пчеларите се обявиха и за по-строг контрол при третирането на земеделските култури, както и създаването на лаборатория, която да изследва смъртността на пчелите.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:21, 10.12.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

5 лв. на пчелно семейство е държавната помощ de minimis. Протестиращите определиха сумата като отбиване на номера и дори подигравка с пчеларския бранша. Според тях ако още догодина няма директни плащания чрез субсидии, браншът е обречен, защото през последните години пчеларите са намалели с около 40%.

Николай Куменов, председател на федерацията на българските пчелари: Ние настояваме тоя de minimis да бъде 40 лв, не които 5 са ни отпуснали. Също настояваме да имаме директни плащания, както всички останали земеделски производители, тия директни плащания да са 60 евро на пчелно семейство.

Протестиращите пчелари днес погребаха бранша. Те поискаха освен директни плащания, по -строг контрол върху употребата на пестициди.

Даниела Челебиева, секретар на Обединен бълраски пчеларски съюз: За съжаление има нелегален внос на пестициди, в това число и на неоникотиноиди. Затова ние искаме да има по -строг контрол върху вноса на пестициди.
;

От министерството на земеделието обещаха в началото на следващата година да бъде създадена работна група, която да решава проблемите в сектора. Първият въпрос, който ще се обсъди, е смъртността при пчелите.

Увеличение на сумата по de minimis обаче няма да има, защото в момента това са възможностите, каза още зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снегът затрудни пътната обстановка в Благоевградско
Снегът затрудни пътната обстановка в Благоевградско
Не се знае кога ще бъде отстранен проблемът в системата на КАТ
Не се знае кога ще бъде отстранен проблемът в системата на КАТ