НОВИНИ

​Нивото на Дунав в българския участък продължава да се покачва

Във Видин е обявена първа степен на готовност при преливане, а в Лом - втора. Всекидневно се извършват огледи на дигите, отводнителните полета и помпените станции.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
14:50, 07.06.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Засега няма опасност за населението и заливане на инфраструктурата в българската част на река Дунав. Наблюдението обаче е засилено, за да могат при нужда да се предприемат необходимите мерки. Нивото на реката се следи денонощно и от Агенцията за проучване и поддържане на реката.

Павлин Цонев, изп. директор на АППД: Това става автоматично, имаме 9 автоматични хидрометрични станции и като предстои за монтираме още 10. Така че на всеки 15 минути на сайта на агенцията се изобразява кривата на водните стоежи. Всяка една администрация има план за наблюдаване на бреговите съоръжения, на дигите, така че при нива над 750 ние информираме.

Агенцията следи покачването на нивото по цялото течение на Дунав и според техните прогнози засега няма опасност от заливане на българския бряг.

Павлин Цонев, изп. директор на АППД: В района на Лом имаме покачване с 26 см, така че ще се забави малко темпа. И всичко зависи от работата на шлюзовите комплекси. Искам да подчертая, че в района на Сърбия, на сръбско-румънската част има два шлюзови комплекса, които оказват влияние върху ежедневното покачване и понижаване нивото на реката. Така, че не трябва буквално да разглеждаме колко см се е покачило при Ново село, а да следим денонощния ход.

При Русе прогнозният стоеж за 9 юни е 702 см, което е на 50 см от нивото, при което се подава сигнал на областната и общинските администрации за повишено внимание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойни кораби на Русия и САЩ се разминаха на косъм
Бойни кораби на Русия и САЩ се разминаха на косъм
Екатерина Захариева награди доайена на българското землячество в Словакия
Екатерина Захариева награди доайена на българското землячество в Словакия