НОВИНИ

НОИ одобри нова наредба за прехвърляне на втора пенсия от частни фондове

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) одобри нова наредба за прехвърлянето на втората пенсия от частните фондове, след като Върховният административен съд отмени старата наредба, информира БНР. Заради отмяната на досегашната наредба, в момента липсва подзаконова нормативна уредба, с която да се регламентира изборът за промяна на осигуряването им.

нои одобри нова наредба прехвърляне втора пенсия частни фондове
bnt avatar logo
от БНТ
13:41, 03.08.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Става въпрос за реда, по който осигурените в частен фонд прехвърлят средства от индивидуалните си партиди в държавния фонд "Пенсии".

Според данните на финансовото министерство от правилата са заинтересовани близо 2 400 000 души, които са родени след 31 декември 1959 г. и които могат да упражняват правото си на свободен избор.

Кодексът за социално осигуряване регламентира правото на лицата да упражнят избор за промяна на осигуряването си от универсален и професионален пенсионен фонд в държавния фонд. Липсата на ред за реализиране на това право лишава хората от възможността да се възползват от предвидените в закона права като последица от направения избор.

Решението на съда е в сила от края на май и от тогава на практика няма действащи правила как да става прехвърлянето на средствата.

До това решение се стигна след жалба на пенсионноосигурителни дружества срещу наредбата за реда за избор за осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и за обмена на информация.

За заместник-председател на Надзорния съвет от квотата на работодателите днес беше избрана Румяна Георгиева от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП ще сезира прокуратурата за дарения на терени в Столична община
БСП ще сезира прокуратурата за дарения на терени в Столична община
Откриха уникална гробница със стенописи по време на ремонта на ул. Московска
Откриха уникална гробница със стенописи по време на ремонта на ул. "Московска"