НОВИНИ

Норман Бийкър Бенд за първи път в България

Легендарната блус банда Норман Бийкър Бенд за първи път изнесе концерт пред българска публика. Квартетът е сред най-знаменитите британски блус формации през последните 4 десетилетия във Великобритания. Миналата година Норман Бийкър беше приет в Залата на славата на блуса в Мемфис.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:44, 11.02.2018
Чете се за: 01:17 мин.
Още

В продължение на четири декади Норман Бийкър пише своята история с китара в ръка. За първи път хваща китара през 50-те години на миналия в Манчестър.

Норман Бийкър, китарист: Когато бях на седем години претърпях пътен инцидент. Не можех да ходя в продължение на 8 месеца. Буквално бях прикован на легло. Тогава баща ми ми купи акустична китара. Трябваше все пак да се занимавам с нещо. Впоследствие аз се пристрастих към свиренето. Беше изключително трудно в началото. Говорим за 1957 г. тогава нямаше толкова много китаристи. Трудно беше да се учиш от някого.

С годините пристрастяването става все по-силно. Следват първите блус плочи. Не след дълго Бийкър се среща очи в очи със своите герои. Зад гърба си има участия с Бъди Гай, Чък Бери, Ерик Бърдън и редица други музиканти.

Норман Бийкър, китарист: Най-забавното нещо, което съм правил е когата свирих с групата на Би Би Кинг. Една вечер на първия ред бяха седнали Ерик Клептън, Питър Грийн и Мик Тейлър от Ролинг Стоунс. Погледнах надолу и си помислих "това е голямата работа" - най-известните китаристи на едно място. Ние бяхме късметлии, защото имахме шанс да свирим със старите блус музиканти. За съжаление по-голямата част от тях вече са мъртви. Ние може би сме последните, ние сме връзката между тях и новото поколение китаристи.

И до днес Бийкър не оставя стария си Фендер да почива дълго. Всяка години прави най-малко 4 турнета. Бандата отново е на път, за да представи последния си албум. Китаристът споделя, че от старите блусари е научил едно просто правило, което вдъхва живот на песните.

Норман Бийкър, китарист: Аз мисля, че в музиката не трябва да си перфектен в свиренето на всяка цена. Трябва да свириш от цялата си душа. Тогава може да постигнеш всичко.

През януари миналата година Бийкър официално е обявен за „Легендарен блус артист на Англия" в Залата на славата на блуса в Мемфис.

И до днес Бийкър не оставя старата си китара да почива дълго. Всяка години прави най-малко 4 турнета. Бандата отново е на път, за да представи последния си албум. Китаристът споделя, че от старите блусари е научил едно просто правило, което вдъхва живот на песните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Шотландия произведоха най-силния джин в света
В Шотландия произведоха най-силния джин в света
Отбелязваме Международния ден на жените и момичетата в науката
Отбелязваме Международния ден на жените и момичетата в науката