НОВИНИ

Нощният градски транспорт в София тръгва на Великден

4 линии с по 50 спирки на всяка - нощният градски транспорт в София тръгва на седми април експериментално. Всички автобуси ще имат паник-бутони и видеонаблюдение за максимална сигурност.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:20, 04.04.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

По маршрута си автобусът няма да спира на всяка спирка.

Хрисиан Петров - директор на Центъра за градска мобилност: Ще спира само там, където или има човек на самата спирка, или е натиснат бутона "спри" на спирка.

Нощният градски транспорт е експериментален. За 9 месеца. По 100 000 лева на месец - толкова ще струва. Ще продължи да се движи и след Нова година, ако има ефект от него. Дори може да се въведат и допълнителни линии.


И още от промените в транспорта, който се очаква да бъдат гласувани утре от Столичния общински съвет: глобите за нередовни пътници намаляват от 40 на 30 лева, ако се платят на контрольора на място веднага след като е заловен нарушителя. Актът става 50 лева.

За да се използва карта само за една линия - трамвай например- и за автобус, отпада изискването спирките им да съвпадат.

;

В гаража в "Малашевци" първите нощни автобуси са готови да тръгнат.

Кирил Георгиев - директор на подделение "Малашевци" на Столичен автотранспорт: Това е линията Н1. Има и светещи табели. Това са най-новите ни автобуси.

Видеонаблюдение, паник-бутон и преграда между пътниците и шофьора ще гарантират за сигурността в нощния градски транспорт.

Цветомир Васев - шофьор в градския транспорт: Няма какво да ме притеснява, имаме всякакъв вид защита. При натискане на паник-бутона директно подава сигнал към Центъра за градска мобилност и оттам към РПУ-тата.
;

"Н" като нощен с номера от 1 до 4 - така ще бъдат обозначени автобусите по четирите нощни линии. Началната и пресечна точка на движение е тук - на площад "Княз Александър Първи".

Из София с автобус - всяка нощ от полунощ до 4 сутринта. От "Люлин" до "Младост", от "Обеля" до Студентски град, от "Овча кулел" - до Автостанция "Изток" и от "Гоце Делчев" до "Дружба" - автобусите обхващат максимално широк периметър. Билетът ще се купува от контрольор при качването. Цената - 2 лева.

Елен Герджиков - председател на Столичния общински съвет: Въпросната карта от 2 лева важи за четирите линии. И с една карта човек може да се прекачва. В момента се оборудват спирките, които ще се ползват за нощния транспорт.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев се срещна с хърватския президент Колинда Грабар-Китарович
Румен Радев се срещна с хърватския президент Колинда Грабар-Китарович
Депутатите изслушаха двама министри за бягството на затворниците
Депутатите изслушаха двама министри за бягството на затворниците