НОВИНИ

Депутатите изслушаха двама министри за бягството на затворниците

Още миналото лято е имало информация, че Владимир Пелов подготвя бягство от затвора. Това съобщи в парламента вътрешният министър Валентин Радев.Двамата с правосъдния министър Цецка Цачева бяха извикани в пленарната зала по искане на БСП, за да отговорят на депутатски въпроси за избягалите затворници. От ляво настояха за министерски оставки заради случая.

Надежда Василева
от Надежда Василева Светлозара Казасян
20:19, 04.04.2018
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Изключително тежък инцидент в един от най-охраняваните затвори у нас. Така правосъдният министър определи бягството на двамата рецидивисти. А вътрешният министър разкри, че държавата е знаела какво се подготвя.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: За бягството на лицето Владимир Пелов, или за подготовка за бягство имахме оперативна информация още миналата година лятото, която е дадена още тогава и на Министерството на правосъдието. Но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора.
Цецка Цачева - министър на правосъдието: Вярно е, че е имало данни през 2016-та година. Реакцията на ръководството тогава е била този човек да бъде спрян от работа.

Така Пелов вече не бил при по-лек режим. Назначена е комисия, която да разследва как ножът и пистолетът са внесени в затвора.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Безспорно в случая става дума за човешки грешки и техническо деокомплектоване на системите за сигурност, които действат.
;

Вътрешният министър посочи, че подобно бягство от затвора е имало и преди 4 години и че всички са виновни. Депутатите стигнаха още по-далеч в примерите.

Славчо Велков - БСП: Въпреки че филмите са художествена измислица, да гледате филма "Влакът беглец".
Данаил Кирилов, ГЕРБ: Бягства от затворите винаги е имало още от времето на граф Монте Кристо, влака-беглец, от Алкатрас ,най-охранявания затвор имаме бягства. Комисията по случая с бягството на двамата затворници ще е готова с проверката до 12 април. А вътрешният министър каза, че правят и невъзможното да ги хванат.
;

От ляво поиска министерски оставки.

Драгомир Стойнев: Не е нормално двама изключително опасни затворници да бъда въоръжени вътре в затвора. Не е нормално в държава -членка на ЕС чистачката единствена да има смелостта да гони тези затворници.
Цецка Цачева - министър на правосъдието: Последният от тримата служители на затвора, той е направил опит да задържи единия от двамата бегълци, успял е да го хване за дрехата, с която е бил, но го е изпуснал. Така че, имало е служители, също както и тази госпожа стана ясно.„
Валери Жаблянов - БСП: По отношение на режима на затворниците, България е на последно място в ЕС. И тъй като политическата отговорност е въпрос на оставка, ви приканваме да не се бавите.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: При такива инциденти не трябва да вкарваме политика, а да мобилизираме целия ресурс на държавата.
Цецка Цачева - министър на правосъдието: Тогава, когато министър-председателят ми поиска оставката , знаете, че всеки министър е готов.
Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Много е лесно да се искат оставки. Вие забелязахте ли, че опозицията беше много смирена. Аз очаквах тук да ни разкъсат буквално, защото случаят е драстичен.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нощният градски транспорт в София тръгва на Великден
Нощният градски транспорт в София тръгва на Великден
Отново хаос заради стачката на Националните железници във Франция
Отново хаос заради стачката на Националните железници във Франция