НОВИНИ

Нов метод за премахване на наследствените заболявания

За първи път път успешно отстраниха от човешки ембрион част от дефект на ДНК, която причинява наследствено сърдечно заболяване. Това се смята за огромна крачка напред в науката, защото отваря врата към предотвратяване на над 10 хиляди заболявания, предавани от родителите на децата. В същото време обаче поставя моралния казус за намесата в човешкото ДНК, последиците от която могат да бъдат непредвидими.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:45, 03.08.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Редакция на генетичния код - така се нарича технология за промяна на гените, чрез която едно животозастрашаващо заболяване е премахнато от човешкото тяло, преди още то да се развие.

Успешният експеримент е извършен от екип от американски и южнокорейски учени и е описана в научното списание "Нейчър". Изследователите избират сърдечно заболяване - хипертрофична кардиомиопатия - то е сравничетлон често срещано - има го един на 500 души. Може до доведе до внезапно спиране на сърцето.

Санджив Каул, Университет на Охайо, част от екипа изследователи: "Засяга около 15 милиона души по света, предимно млади хора. То е най-честата причина за внезапна смърт при атлетите."

Причинява се от мутация в единичен ген и ако човек го има, шансът да го предаде на децата си, е 50 на 50. В изследването, описано в сп. Нейчър, промяната се прави при оплождането на яйцеклетки със сперматозоиди от донор, носител на заболяването, като се използва революционна техника на редакция на дефектния ген, известна от 2015 г. Премахването на мутацията, причиняваща сърдечното заболяване, е станало при 72% от ембрионите. Те не са били оставени да се развият повече от няколко дни.

Необходими са още изследвания, докато безопасността и ефикасността на метода бъдат напълно проучени, предупреждават учените. Но заедно с надеждата за много хора, възниква и морална дилема. Причината е, че технологията, която позволява промяна на гените, ще даде възможност за моделиране на живота и в друга посока - създаване на бебета по каталог, а родителите ще могат да си поръчат дете с определен цвят на очите или косата, например.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Идва ли краят на лотарията Зелена карта?
​Идва ли краят на лотарията "Зелена карта"?
Отровиха кучета в училищен двор в Паталеница
Отровиха кучета в училищен двор в Паталеница