НОВИНИ

Нов метод за контрол на качеството на бирата у нас

Нова разработка ще следи по-стриктно качеството на бирата. Става въпрос за специален цифров подпис на опаковката на пивото, съставен от уникални цифри за всяка марка българска бира. Те ще бъдат зададени от самите производители. Новаторското предложение подготвят съвместно Центърът по биология на храните към СУ "Св. Климент Охридски"и Иститута по криобиология и хранителни технологии. Подкрепени от Съюза на пивоварите в България.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
09:01, 13.08.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Ако цифровият подпис бъде въведен, с него ще може да се засече всяко отклонение от качеството на бирата. Проверката ще става с помощта на ядрено-магнитен резонанс на изпратените от производителите проби за анализ на качеството на съответната марка бира.

доц. Силвия Милева, зам. директор на Института по криобиология и хранителни технологии:
Могат да се идентифицират всякакви вещества, дори до там се стига, че може да се определи местоположението на дадена фабрика, да се идентифицират отделните сортове ечемик, хмел, да се диференцират и идентифицират отделните щамове пивни дрожди...
Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните: Основното, което правим за сега, е да трупаме база данни и да можем да разграничим една марка пиво от друга марка пиво.
;

За да бъде въведен този метод, обаче, са нужни още проучвания.

доц. Силвия Милева - зам. директор на Института по криобиология и хранителни технологии: Това е съвсем началото на нашата разработка и само три пива са влезли в нашето изследване и може да се каже, че имат вече този подпис, но то не обхваща целия спектър на веществата, които са в пивото.
;

Досега използването на ядрено-магнитен резонанс за създаване на цифров стандарт на хранителни продукти се използва за вино и пчелен мед. Ако методът бъде одобрен и въведен и за българската бира, тя ще стане първата с цифров подпис в Европа, твърдят специалистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парад на ретро автомобили ще се проведе днес във Владая
Парад на ретро автомобили ще се проведе днес във Владая
Деца от Пловдив отгледаха зеленчуци и ги продават сами
Деца от Пловдив отгледаха зеленчуци и ги продават сами