ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Нов метод за контрол на качеството на бирата у нас

Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Нова разработка ще следи по-стриктно качеството на бирата. Става въпрос за специален цифров подпис на опаковката на пивото, съставен от уникални цифри за всяка марка българска бира. Те ще бъдат зададени от самите производители. Новаторското предложение подготвят съвместно Центърът по биология на храните към СУ "Св. Климент Охридски"и Иститута по криобиология и хранителни технологии. Подкрепени от Съюза на пивоварите в България.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време -:-
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Ако цифровият подпис бъде въведен, с него ще може да се засече всяко отклонение от качеството на бирата. Проверката ще става с помощта на ядрено-магнитен резонанс на изпратените от производителите проби за анализ на качеството на съответната марка бира.

      доц. Силвия Милева, зам. директор на Института по криобиология и хранителни технологии:
      Могат да се идентифицират всякакви вещества, дори до там се стига, че може да се определи местоположението на дадена фабрика, да се идентифицират отделните сортове ечемик, хмел, да се диференцират и идентифицират отделните щамове пивни дрожди...
      Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните: Основното, което правим за сега, е да трупаме база данни и да можем да разграничим една марка пиво от друга марка пиво.
      ;

      За да бъде въведен този метод, обаче, са нужни още проучвания.

      доц. Силвия Милева - зам. директор на Института по криобиология и хранителни технологии: Това е съвсем началото на нашата разработка и само три пива са влезли в нашето изследване и може да се каже, че имат вече този подпис, но то не обхваща целия спектър на веществата, които са в пивото.
      ;

      Досега използването на ядрено-магнитен резонанс за създаване на цифров стандарт на хранителни продукти се използва за вино и пчелен мед. Ако методът бъде одобрен и въведен и за българската бира, тя ще стане първата с цифров подпис в Европа, твърдят специалистите.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?