НОВИНИ

Нов пътен знак: "Патица с малките"

За пръв път в България пътен знак ще предупреждава шофьорите за диви водоплаващи птици, които с малките си пресичат шосето. Той е поставен на пътя Бургас - Созопол в района на защитената местност "Пода", където има много редки видове птици.

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 05.10.2016
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Новият знак е комбинация от добре познатия "Внимание" и под него табела, на която е изобразено семейство диви патици. Идеята е на общински съветници и екозащитници, а поводът е зачестилите случаи на премазани и осакатени диви водоплаващи птици от преминаващите на висока скорост коли. Натовареният път от Бургас за Созопол и Южното Черноморие преминава през защитената местност "Пода", в която живеят и зимуват над 270 вида редки пернати.

Д-р Георги Митев – общински съветник
"Част от тях са в "Червената книга" на България, около 74 броя, останалите са световно защитени видове. Тези птици, за жалост, стават жертва на автомобилния трафик."

С помощта на еколози е определен района, в който най-интензивно пресичат птиците, а мястото на знаците е съгласувано с органите на КАТ. В този район езерото Мандра се влива в морето и тук гнездят много корморани, чапли, диви патици, лебеди и пеликани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близки на загинало момче търсят по-строго наказание
Близки на загинало момче търсят по-строго наказание
По-скъпи дърва за огрев този сезон
По-скъпи дърва за огрев този сезон