НОВИНИ

Протест срещу директора на Фонда за лечение на деца

Размяна на обвинения от всички страни с аргумент "здравето на децата" - така протече протестът с искане за оставка на директора на Фонда за лечение на деца. Родителите настояват за смяна на ръководството заради забавени решения и административен хаос, бившите членове на обществения съвет откриват подмяна на десетки решения, а директорът- професор Пилософ отрича и двете, като съзира целенасочена атака.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
19:00, 05.10.2016
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Размяната на контра аргументи започна два часа преди протеста, когато от Здравното министерство информираха медиите, че от април досега новото ръководство на фонда е разгледало 870 заявления на деца и това прави повече от половината от разгледаните случаи за цялата минала година. Иначе, протестът на родителите, е вторият, откакто начело е професор Владимир Пилософ.

Родителите споделиха аргументите си:

;
- Искаме оставката на професор Пилософ понеже се наблюдава едно тенденциозно забавяне на разглежданията на децата, на издаванията на решенията, на подписванията на договорите.
- Три път сме кандидатствали във Фонда, последният път отидоха до Германия, обаче не беше платено от Фонда и заради това, че я познават съпругата ми и малката едва едва уредихме да могат да я приемат в болницата.
- Този фонд е бил една работеща структура, а в момента не работи и не работи усърдно!
;

Отговорът от ръководството на Фонда последва на извънредна пресконференция по време на самия протест.

проф. Владимир Пилософ, директор на Център "Фонд за лечение на деца":Фондът работи! Работи усилено без прекъсване. * Що се отнася до това дали има протест, или няма протест, аз ви казах и пак го повтарям - от първия ден се повтаря едно и също - фондът не работи, хаос цари в администрацията. Очевидно прозира тука, за съжаление, някаква организация, която не ми е ясно защо, как е създадена и в чий интерес. Много смущава фактът, че когато човек опитва да въведе ред, някому изглежда това пречи.

Професор Пилософ заяви, че от 870 разгледани заявления е получил 15 жалби за работата на фонда, а повечето били заради отказ за финансиране. В същото време напусналите преди дни Обществения съвет алармираха, че в разрез с правилника, на заседания са разглеждани документи на деца само с едно медицинско становище. Напусналите съвета аргументираха оставките си с извадки от протоколи, от които според тях личи, че са подменени решения на Обществения съвет.

Десислава Хурмузова, бивш член на Обществения съвет:Оказа се, че 47 деца са с грешно вписани решения в протоколите, тоест ние сме написали едно, а в протоколите ни е дадено друго. 20 деца са вписани като отложени, а ние сме ги одобрили.
;

Директорът на Фонда категорично отрече да има подмяна на решенията, а от здравното министерство се ангажираха да проверят случаите, в които са намерени разминавания.

Заместник-министър Шарков обяви, че за в бъдеще протоколите ще бъдат разглеждани в момента на заседанието и поправки ще се правят в същия момент. Той обеща комуникацията между родители и ръководството на Фонда да бъде подобрена.

;

Заради серията от оставки в Обществения съвет на Фонда, председателят на Комисията по здравеопазване в Парламента Даниела Дариткова се ангажира здравният министър д-р Петър Москов да отговари на въпросите на депутатите по темата. Заседанието е утре, но присъствието на министър Москов все още не е потвърдено, тъй като по същото време е предвидено да се срещне с румънския министър на здравеопазването.

Проф. Владимир Пилософ беше назначен за директор на Фонда за лечение на деца в същия ден, в който ГДБОП извърши акция във Фонда и арестува бившия директор Павел Александров заедно с администрацията на Фонда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконно сметище в Костинброд
Незаконно сметище в Костинброд
Антониу Гутериш ще е новият генерален секретар на ООН
Антониу Гутериш ще е новият генерален секретар на ООН