НОВИНИ

БСП и ДПС обсъдиха вот на недоверие

В декларация от парламентарната трибуна от ДПС предупредиха ГЕРБ да не влизат "в капана на патриотари и преходни политици", за да не разрушат мостовете си с останалите партии. ДПС не издигнаха кандидат за президент, но лидерът Мустафа Карадайъ заяви, че партията му ще подходи сериозно към този вот и ще носи отговорността да определи кой ще бъде бъдещият президент на страната. Ръководствата на движението и БСП се срещнаха, за да обсъдят позициите си по вот на недоверие към правителството.

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 05.10.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

ДПС има самочувствието да участва във всякакви политически битки, но също така си дава сметка за реалностите в обществото, коментира пред журналисти лидерът на партията. Така Мустафа Карадайъ обясни факта, че ДПС се регистри за участие в президентския вот, но в крайна сметка не предложи играчи в състезанието. Той обаче даде да се разбере, че няма да са безучастни.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: "Ние съвсем отговорно ще се отнесем към предстоящите президентски избори и ще носим отговорността да определим кой да бъде бъдещият президент на страната като ясно сме очертали и профила на бъдещия президент".

В същото време в декларация от парламентарната трибуна от ДПС предупредиха ГЕРБ, че влизали в капана на патриотари и преходни политици. Осъдиха по думите им "опитите за провокиране на ислямофобия".

Няма никакви договорки между ГЕРБ и патриотите, контрира Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов - ПГ на Патриотичния фронт: "Притеснява го факта, че за първи път от последните 25 години обединението на патриотичните формации в България ще изхвърли ДПС от традиционното за тази партия - трето място. Е това ги притеснява ДПС, че няма да могат да изнудват било леви, било десни партии, за да правят коалиции с тях.

В качеството си на кандидат-президент Каракачанов съобщи, че заедно с Явор Нотев също ще подадат молби за отсъствие от заседанията по уважителни причини, заради кампанията.

Що се отнася до преговорите по вота на недоверие към правителството те ще продължат и другата седмица, стана ясно след срещата между лидерите на БСП и ДПС. Още след като Кристалина Георгиева беше номинирана за генерален секретар на ООН, от левицата заявиха, че искат оставката на правителството заради външната политика, която води. От ДПС пък днес предложиха вотът да е за цялостната политика на кабинета.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП лява България": "Ще продължим консултациите след като двете ръководства на партиите се съберат, информираме ги за резултата от разговорите и за насрещните предложения, които получихме от ДПС, така че ни предстоят втори път разговори.

На бъдещите разговори ще бъдат поканени и други политически сили и независими кандидати. Корнелия Нинова уточни, че има отправена покана и до АБВ и очакват отговора им кога са готови за преговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелецът от Лясковец обжалва доживотната присъда
Стрелецът от Лясковец обжалва доживотната присъда
Терорист наръга двама полицаи в Брюксел
Терорист наръга двама полицаи в Брюксел