НОВИНИ

Нов случай на туларемия

Едно позабравено заболяване отново напомня за себе си. Жена с туларемия е приета в Инфекциозната клиника на пловдивската университетска болница. Тя е от велокотърновското село Алеково. Здравните власти са уведомени за случая.

bnt avatar logo
от Таня Матева
19:09, 13.01.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Туларемията е заразна болест, която засяга животните и хората.

"Човек може да се зарази, когато неговата кожа или лигавица попаднат в контакт с телесни течности на заразено животно. Най-често това са зайци", каза доц. д-р Андрей Петров - клиника по инфекциозни болести - УМБАЛ „Св. Георги”- Пловдив.

Много често заболяването поразява ловци. Миналата година е имало няколко такива случаи. Кметът на пловдивското село Белозем - Иван Тачев, често ходи на лов и знае, че трябва да се спазват определени правила при обработка на дивеча.

"Трябва да бъдеш с ръкавици, защото винаги има опасност от порязване, от убождане от кост от самото животно", разказа той.

Хората, които съхраняват зимнината си в мазета, също трябва да са внимателни особено ако в помещението са забелязвани плъхове или мишки.

"Преди да готвя, измивам обилно картофите, обелвам кромид или праз, също ги измивам, буркан компот или гювеч се измиват и чак тогава се отварят", сподели Василка Шопова.

Туларемията не се предава от човек на човек, успокояват специалистите.

"Няма никаква опасност, не се предава и по въздушно-капков път", заяви д-р Петров.

Тепърва ще се изяснява как се е заразила възрастната жена, която се лекува в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бежанци с вирусна инфекция
Бежанци с вирусна инфекция
Обновяват борсата край Кърналово
Обновяват борсата край Кърналово