НОВИНИ

До месец пристига нов вертолет за флота

До месец авиобазата във Варна ще разполага с още един вертолет - "Дофин". Бойната машина ще е със същите летателни характеристики, като хеликоптерите "Пантер", които в момента са на въоръжение в морската ни авиация. За новия вертолет няма да е необходимо допълнително обучение на летците ни.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
16:21, 14.10.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Вертолетът "Дофин" ще замени "Пантер"-а, който катастрофира преди две години в Черно море по време на тактическо учение. С новата придобивка в морската авиобаза ще изпълняват по-лесно поставените им задачи.

Подполковник Спас Спасов, командир на морска вертолетна авиобаза „Чайка": И се надявам в годините по-натам да бъде увеличен най-малкото броят на тези вертолети, защото смятам, че е необходимо за тази част на България и като външна граница на НАТО.

Днес с военен ритуал беше отбелязана 60-годишнина от основаването на авиобазата във Варна. На церемонията присъства и първият командир на морската ни ескадрила Димитър Георгиев. 93-годишният мъж е един от многото български пилоти, които управляват първите ни вертолети - "МИ-4".

О.з. подп. Димитър Георгиев: След това вече получихме специалните, морските вертолети, които бяха с оборудване за борба с подводните лодки.

Първите си уроци как се пилотира вертолет получи 7-годишният Стефан. Момчето мечтае, като порасне да стане военен пилот.

Стефан: Много ми харесва, че хеликоптерът плава и спасява хора.

В момента морската ни авиация разполага с два вертолета "Пантер" и три "МИ-14", които са в резерв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди се събраха в Рупите за 25 години от освещаването на храма Света Петка
Хиляди се събраха в Рупите за 25 години от освещаването на храма "Света Петка"
Каракачанов: Към момента няма движение на мигранти към българската граница
Каракачанов: Към момента няма движение на мигранти към българската граница