САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Студенти от Азия чакат с месеци за визи, за да учат в Русенския университет

Студенти от Бангладеш, Индия, Пакистан и Турция чакат с месеци за визи, за да започнат учебни занятия в Русенския университет. В същото време интересът на чужденците към обучение в Русе е голям, а най-търсените специалности са инженерните и компютърните.

от Виолета Никифорова
12:50, 14.10.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Процедурата, която всеки един приет студент трябва да премине, за да получи виза, е доста сложна - казват от дирекцията за чуждестранни студенти. Тя включва легализация и съгласуване на документи в образователното и външното министерство.

проф. д-р Красимир Мартев - директор на Дирекция „Чуждестранни студенти" в Русенския университет: Тази година документи са подали близо 50 човека. Нито един нямам, който да е получил виза.

Мустафа Ярсин от Турция е приет в университета миналата година, вече е успял да завърши задължителния езиков курс. Казва, че в консулството няколко пъти са го връщали за набавянето на нужните документи.

Мустафа Ярсин: Аз чаках за виза 45 дни.
проф. д-р Красимир Мартев - директор на Дирекция „Чуждестранни студенти" в Русенския университет: От Турция сме имали случаи когато студентът пристига януари, февруари, което не е нормално, защото все пак трябва да направи 1000 часа от подготвителния езиков курс.

От пресцентъра на външното министерство поясниха, че сроковете за разглеждане на молбите за виза са 35 работни дни и се спазват стриктно. В отделни случаи се налага по-продължително разглеждане на молбата за виза, за да се направи допълнителна проверка на кандидата. Освен това някои от студентите не разполагали с всички документи, което удължава процедурата.

От университета обаче се надяват този срок да бъде ускорен, за да могат студентите да преминат през пълния цикъл на учебни занятия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
18-годишен мъж и 24-годишна жена са задържани за убийството в Костенец
18-годишен мъж и 24-годишна жена са задържани за убийството в Костенец
Намаляват кандидатите за енергийни помощи в Пловдив
Намаляват кандидатите за енергийни помощи в Пловдив