Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нов вид измама чрез SMS-и

Нов вид измама чрез мобилните оператори. Потребителите получават есемеси от непознат номер, който автоматично ги абонира за сайт без тяхното съгласие. А за да се откажат от услугата, трябва да се платят между 6 и 10 лева. Вижте историята на потърпевши.

bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 27.10.2017
42384
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Преди седмица Роби получава SMS, който го приканва да се абонира за седмичен хороскоп. Услугата ще му струва 8 лева. А за да се откаже от нея, ще трябва да изпрати SMS на същата стойност.

Роби: От мобилния оператор обещаха да проверят случая и да ни информират. Същото ни обещаха и от Комисията за защита на потребителите, където подадохме и друг подобен сигнал.

Оказва се обаче, че измамата е пусната и в социалните мрежи. Юлиан Бугаринов също е потърпевш.

Юлиян Бугаринов: На 24 септември, във Фейсбук ми излезе публикация на мой приятел и съответно отворих да видя какво е правил. В същото време получих SMS, че съм се абонирал за даден сайт на цена от 6 лв. Реших да проверя по детайлно SMS-а. Имаше и текст, че ако изпратя нов SMS на даден номер, ще прекратя абонамента си.
БНТ - Вие изпратихте ли?
- Не изпратих, тъй като се притеснявах дали няма да има допълнителна добавена стойност, подминах ситуацията. Казах - 6 лв. ще ги преживея. Бях забравил за случая и след около една седмица получих нов SMS или по-точно на 1 октомври, че успешно съм подновил абонамента си за същият сайт с 5 нови лева, като дължима сума.

Юлиан веднага звъни на мобилния си оператор, за да провери дали му е удържана сума.

Юлиян Бугаринов: От мобилния оператор ми казаха, че съм заплатил около 5 лв., това е което виждат. Попитах как мога да премахна този абонамент, тъй като е некоректно, дали има и други такива абонати с подобен проблем. Не можаха да ми дадат детайлна информация, но ми потвърдиха, че ако изпратя SMS на номера, който пише в SMS-а - абонаментът ще бъде прекратен.

Според експертите по киберсигурност и Роби и Юлиан са жертва на класическа форма на компютърна измама.

Любомир Тулев, експерт киберсигурност: Вие сте получили SMS, че сте се абонирали за въпросния сайт. Самите вие осъзнавате, че не сте направили такъв абонамент, т.е. потвърждаването на SMS уж да се спре въпросният абонамент, реално във вашата ситуация, е играл ролята на абонирането, т.е. започването на този абонамент. В реалната ситуация, просто не е трябвало да се изпраща SMS.

Според Любомир Тулев измамниците разчитат на това, че в бързината потребителят не обръща внимание на полученото съобщение. А на сметката ни вече са начислени определени суми.

Любомир Тулев, експерт киберсигурност: Абсолютно със сигурност не трябва да дават ЕГН-то си и телефонния номер, по възможност. Макар че има много места, където все пак ще се изисква телефонен номер. Дори много легитимни сайтове - Фейсбук, знаете, Гугъл, изискват телефона, като така една по-сериозна стъпка на сигурност.

Експертите по киберсигурност обясняват, че през последните години социалните мрежи се използват за всякакъв вид измама. Правят се фалшиви профили за набиране на средства за хора изпаднали в нужда, дарителски SMS-и и сметки.

Любомир Тулев, експерт киберсигурност: Като изкачат съобщения във Фейсбук, било то, че сте спечелили някаква награда или че телефонът ви е заразен. Кликнете тук или изпратете тук - със сигурност не го правете, защото най-малкото може да пострадате имуществено. Бихте могли да се заразите, вашият телефон или съответно компютър, или лаптоп със зловреден код, вирус, да ви бъде източена друга, така по-важна информация за вас.

И още съвети - ако получите SMS за нежелан от вас абонамент - обърнете се към оператора си, никога не отговаряйте на съобщението , информирайте дори полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шуменец с 26 фиша за превишена скорост за ден
Шуменец с 26 фиша за превишена скорост за ден
Каталуния обяви независимост от Испания
Каталуния обяви независимост от Испания