НОВИНИ

Нова ера за германските консерватори след лидера Ангела Меркел

Най-влиятелната партия в Европа, германският Християн-демократичен съюз има нов председател. Анегрет Крамп-Каренбауер наследи на лидерския пост Ангела Меркел. След оспорваното състазание с два изборни тура тя благодари на съперниците си Фридрих Мерц, бивш председател на парламентарната група в Бундестага и здравния министър Йенс Шпан. Преди обяд Ангела Меркел се прости с партията, която ръководи в продължение на 18 години. На прощаване тя получи като подарък диригентска палка на известния диригент Кент Нагано. Мария Стоянова проследи партийния конгрес в Хамбург.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:42, 07.12.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

За първи път от 18 години насам, германските консерватори имаха избор. Трима кандидати се надпреварваха за председателския пост на Ангела Меркел. За последен път тя откри партийния конгрес и застана пред членовете на партията като председател. Те й благодариха за 18-те години, в които модернизира Християн-демократичния съюз и го направи най-силната, най-доминантната партия не само в Германия, но и в Европа.

За Ангела Меркел в Хамбруг се затвори един кръг - в този град е родена, в него преди 28 години за първи път е делегат на конгрес и тук приключи председателството й. Освен диригентска палка тя получи и аплодисменти в продължение на 10 минути.

Ангела Меркел, бивш председател на ХДС: Ние, християн-демократите се отличаваме, но никога не се изолираме. Ние се караме, но никога не насъскваме и не унижаваме. За човешкото достойнство нямаме двоен аршин. Не противопоставяме.
;

Сегашният генерален секретар Ангегрет Крамп-Каренбауер беше сочена в допитванията като победител. В своята реч преди избора , тя заложи на подхода с т.нар. "човешко лице" в политиката.

Анегрет Крамп-Каренбауер, председател на ХДС: Когато през 1981 г. се влязох в партията, го направих, защото това беше партията, която не приемаше черногледството. Това беше партията, която държеше своя курс с решителност, оптимизъм и с поглед към бъдещето. За тази решителност апелирам сега.

Крамп-Каренбауер до сега не е заявила отчетливи позиции по европейски въпроси. В политически план е по-консервативна от Меркел.

Конгресът на Християнд-демократичния съюз беше уважен от много чуждестранни гости - лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол, кметът на Киев Витали Кличко, а от България - евродепутатите Ева Майдел и Андрей Ковачев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин и Ципрас обсъдиха сътрудничество в енергетиката
Путин и Ципрас обсъдиха сътрудничество в енергетиката
Страните от ОПЕК+ договориха свиване на добива на петрол
Страните от ОПЕК+ договориха свиване на добива на петрол