НОВИНИ

Арктическа вълна скова САЩ, студ и в Западна Европа

Нова студена вълна обхваща Западна Европа. Лошото време предизвика транспортен хаос в много райони на Франция и Великобритания. Обилният снеговалеж остави над 41 000 домакинства без ток във Франция. Арктическа вълна скова северните райони на Съединените щати. Синоптиците се готвят за минусови температурни рекорди. В Чикаго се очакват минус 30 градуса. Мразовитият вятър вече взе три жертви. Заради лошото време са отменени стотици полети, много училища са затворени.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:26, 30.01.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Минус 39 градуса бяха отчетени днес на Северния полюс. Но следващите часове това няма да бъде най-студеното място на Земята. Метеоролозите прогнозират, че в някои райони на Съединените щати ще бъде много по- студено - минус 53 градуса.

В Чикаго температурата ще падне до минус 30, но вятърът ще създаде усещане за минус 46 градуса.

От Северна Дакота до Охайо властите призоваха хората да се запасят с продукти и да избягват да излизат навън. Студът е толкова силен, че измръзване може да настъпи за по-малко от 10 минути.

Ледената вълна затвори училища и компании. На места не работят съдилища и административни служби. Заради студа библиотеки и обществени сгради бяха превърнати в импровизирани чакални за пътуващите с автобуси и влакове.

"Какво по дяволите се случва с глобалното затопляне? Моля те, върни се бързо, трябваш ни!", написа в Туитър американският президент. А думите му предизвикаха гневни реакции на учените, които призоваха Доналд Тръмп да прави разлика между климат и метеорологично време.

Причина за студа в Съединените щати е "полярен вихър". Предизвикан е от сблъсъка на топли и студени въздушни течения. Подобно явление имаше преди 5 години. Тогава прогнозите бяха, че то няма да се повтори скоро. Но сега учените предупреждават, че климатичните промени все по-често ще предизвикват подобни екстремни метеорологични явления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Рома идва на СФФ
ДРУГИТЕ новини: "Рома" идва на СФФ
Йончева извади запис срещу Банов, обвинението влезе в Министерство на културата
Йончева извади запис срещу Банов, обвинението влезе в Министерство на културата