Йончева извади запис срещу Банов, обвинението влезе в Министерство на културата

Депутатът от БСП Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в корупция. От левицата разпространиха аудиозаписи за оказване на натиск за подправяне на документи. Според Йончева аферата "Ало, Банов съм" е злоупотреба с европари за близо 700 000 лв, свързани със строителството на Ларгото в центъра на София по времето,когато е бил зам.-министър във ведомството. Реакцията на министъра на културата не закъсня. Според Банов той е жертва на рекет, а злоупотреба с пари няма. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по случая.

от Екип на "По света и у нас"
18:06, 30.01.2019
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

Според представения запис от Елена Йончева, Боил Банов е оказвал натиск върху свои подчинени докато е бил заместник-министър. Преправяни са документи, за да не се търсят неустойки по втори и трети етап от строителството на Ларгото. Според Йончева щетите са в размер на 700 000лева.

Записът е направен на 24 март 2016 г. в кабинета на Банов. В централата на БСП обаче бил получен едва сега. Свидетелят поискал да остане анонимен.

От левицата твърдят, че в кабинета на Банов по време на записа са присъствали Татяна Цановска - шеф на правния отдел в министерството тогава, Ангел Ангелов от дирекция "Европейски програми" и архитект Иван Мечкунов - ръководител на проекта от страна на министерството. Според Йончева записът показва, че Мечкунов дори е бил на почивка в Испания за сметка на строителите.

Елена Йончева, депутат от БСП: Аферата "Ало, Банов съм" е пример за това как днес функционира българската държава. Тази афера не е схемата на господин Банов, тя е схемата на правителството на Борисов. Това е начин, по който Борисов издига своите подчинени.

Изпълнител на Ларгото е дружеството "Антична Сердика". Водеща в консорицума е фирмата "Пътища и мостове", заявиха още от БСП.

Пенчо Милков, БСП: Съставени са тези актове. Има пет спирания на строителството. В крайна сметка с тези спирания на строителството се обосновава да не се взимат тези пари. Не само тези, но и да не се изпълнява гаранцията на изпълнение и нещата стават големи като сума.
;

В отговор на тези обвинения министър Банов коментира, че подобен скандал е под достойнството му и определи обвиненията като евтин компромат. Заяви, че защитавал държавния интерес и показа документи.

Боил Банов, министър на културата: Това е исковата молба, която съм подписал като зам.-министър на културата във връзка с просрочено време за неизпълнени дейности от фирмата. Всичко, което е по Ларгото, по закъснения, по дни, по несвършена работа, са заведени искове във всичко.

Банов заяви още, че ще заведе дела в отговор на нападките срещу него.

Боил Банов, министър на културата: От четири години съм рекетиран с някакви записи, лицето се казва Ангел Ангелов, директор на Дирекция "Европейски програми" и проекти в МК, Вежди Рашидов го уволни. За поредица гафове, несправяне и подобни хипотези за записи. Вероятно ако ми се извадят думи от тези хиляди оперативки, които съм правил може да се скалъпят още 56 записа.

В Народното събрание бившият министър на културата и настоящ председател на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов заяви, че е разписал да започне дело във връзка със забавяне на строителството на Ларгото.

Рашидов допълни, че е увонил Ангелов след сигнали,че има нередности по търговете за някои програми, сред които норвежката, за да не се хвърля петно върху министерството.

Вежди Рашидов - ГЕРБ, бивш министър на културата: Чакаме втора инстанция да се изкаже. Всичко останало въпросите са към друг. Подписал съм веднага като се върнах от лечение от Германия, съм подписал заповед да се въведе дело и да се изплати неустойка за забавени срокове.
;

По случая се самосезира и главният прокурор Сотир Цацаров. Още в ранния следобед Спецпрокуратурата влезе на проверка в министерството. Иззети са множество документи, както и такива свързани със заведено дело за неустойки.

Димитър Петров, ръководител на Специализираната прокуратура: Те са в огромен обем от рода на 66 класьора, които ние прегледахме и преценихме точно какво ни касае. Защото изнесената информация в медиите говори за втори и трети етап, а разбирате, че ни трябва и първи етап, който също е много голям.

От прокуратурата заявиха, че ще се проверява престъпление по служба и безстопанственост.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Ще се изземе цялата документация от която ние ще установим и първоначалния процес при сключване на договори и последващите действия на самото министерство по приемане и изпълнение на този договор.

Експертиза ще трябва да установи дали записът може да бъде приложен като годно доказателство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Арктическа вълна скова САЩ, студ и в Западна Европа
Арктическа вълна скова САЩ, студ и в Западна Европа
Ангел Ангелов: До този момент, като държавен служител никога не съм уволняван
Ангел Ангелов: До този момент, като държавен служител никога не съм уволняван