НОВИНИ

Със или без сделка за Брекзит: Условията за българите на Острова остават същите

И при най-лошия сценарий за Брекзит - без споразумение, няма да има промяна за официално регистрираните на територията на Великобритания близо 250 000 български граждани. Реципрочно това се отнася и за седемте хиляди британци живеещи и работещи в България. Това стана ясно по време на днешната среща на Българското правителство и работна група на Европейската комисия по Брекзит.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:35, 30.01.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Преди срещата кабиненът одобри план за действие по Брекзит в две части. Първата се отнася до прилагане на споразумението за напускане на Великобритания, а втората засяга излизането на кралството от ЕС без сделка. Целта е максимално да се минимизират негативните последици за бизнеса.

По отношение на гражданите на ЕС, в частност българските граждани - Лондон вече пое ангажимент тези, които живеят на територията на Великобритания към 29 март да запазят правата си, които ползват, заяви външният министър.

Екатерина Захариема - вицепремиер и министър на външните работи: Съответно, днес българското правителство пое ангажимент на реципрочна основа към гражданите на Великобритания - около 7000 души на територията на България, да имат наистина лесна и проста процедура по регистрация. Те са добре дошли у нас.

Екатерина Захариева уточни, че в случай на излизане на Великобритания без сделка, европейските и британските граждани, които пътуват на територията на ЕС до 90 дни, ще пътуват безвизово, но без това да се отнася за дългосрочния престой.

Екатерина Захариема - вицепремиер и министър на външните работи: Безвизовото краткосрочно пътуване е общоевропейска политика и Комисията е подкрепила действия в тази посока. За нас е важно, защото има около 240 000 туристи на година от Великобритания, които идват в България. Те трябва да могат да пътуват без притеснения.

Зам.-генералният секретар на ЕК Селин Гауер отбеляза значението на срещата с българското правителство и заяви, че времето, оставащо до Брекзит, е много малко, а бизнесът и гражданите трябва да са подготвени за всички варианти, включително излизане на Великобритания без сделка.

По думите й, на ниво Европейски съюз се работи така, че всички предпазни мерки по Брекзит да бъдат взети до датата на оттеглянето 29 март.

България е седмата европейска държава, посетена от представители на Еврокомисията и целта на тези визити е правителствата на държавите -членки да бъдат запознати с това, какво се прави на ниво ЕС по подготовката на най-лошия сценарий. Това уточни ръководителят на делегацията на Еврокомисията у нас Огнян Златев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Ангелов: До този момент, като държавен служител никога не съм уволняван
Ангел Ангелов: До този момент, като държавен служител никога не съм уволняван
Категорична реакция в Брюксел - без повече предоговорки за Брекзит
Категорична реакция в Брюксел - без повече предоговорки за Брекзит