НОВИНИ

Депутатите ще се преместят в нова пленарна зала от следващата година

Новата пленарна зала на депутатите ще бъде готова през 2018 година. Ремонтът на бившия Партиен дом тече вече девети месец - преустройват го в модерен Парламент с европейска визия, който да отговаря на изискванията на Българското председателство на Евросъюза. Освен новости в залата, във вътрешния двор на някогашния Партиен дом се изгражда изцяло нова 6-етажна пристройка със стълбищни клетки и четири големи скоростни асансьора за лесен достъп на народните представители. За ремонта са предвидени около 20 млн. лв.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:08, 11.07.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Такава, според проектните илюстрации, предстои да бъде новата пленарна зала. Все още обаче не е достигнала в този етап на визия. Но работници усилено ремонтират, за да се превърне някогашният Партиен дом в европейска постройка от 21-ви век.

инж. Николай Бациев, експерт от Дирекция „Управление на собствеността“ към НС: 12 реда са депутатските банки, като денивелацията между най-горния и най-долния ред е метър и седемдесет. В дъното има президиум, който в момента зад скелето не може да се види. На президиума са разположени председателстващите и малко под тях са местата за министър-председателят и министрите. В обема на залата има обособени около 100 места за външни гости, за посетители, за представители на вероизповедания.

Много важна новост, предвидена от проектантите, е остъкленият покрив, осигуряващ естествено осветление и комфорт през целия работен ден, който да замени плътния таван на досегашната зала.

След 22 месеца на усилени ремонтни и строително монтажни дейности преустройството на зала „Света София“ в пленарна зала трябва да приключи през август 2018 година.

Освен новости в залата, във вътрешния двор на някогашния партиен дом пък се изгражда изцяло нова 6-етажна пристройка, със стълбищни клетки и четири големи скоростни асансьора за лесен достъп на народните представители. За ремонта са предвидени около 20 млн. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срив в изкупната цена на кайсиите заради отлив на румънски клиенти
Срив в изкупната цена на кайсиите заради отлив на румънски клиенти
Ремонтът на Западния парк започва през есента
Ремонтът на Западния парк започва през есента