НОВИНИ

Нови методи дават надежда за пълно излекуване от рак на кръвта

Нови методи при лечението на злокачествени заболявания на кръвта дават възможност за пълно излекуване. Това отчетоха водещи специалисти в областта на хематологията на научна конференция в Пловдив. "Ракът не е присъда" е мотото и на благотворителния крос, който ще се проведе утре в града като част от националната информационна кампания.

bnt avatar logo
от Росица Колева
22:00, 27.09.2019
5902
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Все повече пациенти с онкологични заболявания на кръвта успяват да се преборят с тежките диагнози благодарение на новостите в лечението - чрез таргетни, имунни и генни терапии.

Проф. Жанет Грудева, национален консултант по хематология: В областта на хроничната миелоидна левкимия, където вече говорим при спазване на определени индикации за спиране на лечението, т.е. вече говорим не само за лечение на нашите онкохематологични пациенти, а за излекуване.

В четири центъра в страната активно се прилага трансплантация на стволови клетки. В Пловдив за три години трансплантираните пациенти са 88. Най-често това са хора с миеломна болест или лимфом - Хочкинов или Нехочкинов.

Доц. Емил Спасов, хематолог: Успяваме да удължим живота на пациенти, които подлежат на трансплантация, част от тях да излекуваме напълно и ги проследяваме във времето. Към момента резултатът от трансплантациите отговаря на световните стандарти.

Превенцията е много важна, не спират да повтарят активистите от сдружение "Спри рака".

Росица Касабова, сдружение "Спри рака": Трябва да сме активни, активни като отношение към болестта, като информираност, активни като физика, физическо натоварване, активни като здравословно хранене, трябва да спрем да се тъпчем с вредни храни.

Всички медикаменти в новите терапии за здравноосигурените лица се поемат от касата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарни екипи и дронове ще следят цяла нощ ситуацията след пожара в Дунарит
Пожарни екипи и дронове ще следят цяла нощ ситуацията след пожара в "Дунарит"
Долора Заджик с майсторски клас в София
Долора Заджик с майсторски клас в София