НОВИНИ

Бъдеще в медицината: Представиха роботизирана 3D хирургия в София

Роботизирана 3D хирургия на живо на международен конгрес в Софиийския университет. В медицинския форум участваха над 350 специалисти от цял свят. По време на конгреса бяха излъчени на живо две операции в 3D формат. Едната беше робот-асистирана интервенция, извършена от екипa на проф. д-р Григор Горчев от Медицинския университет в Плевен.

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:24, 27.09.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Съкращаване на болничния престой, по-малко усещане за болка и по-бързо връщане към нормалния ритъм на живот. И всичко това благодарение на ендоскопските операции, които все повече навлизат и у нас.

Днес на подобна интервенция беше подложена 42-годишна жена от Благоевград със злокачествено заболяване на маточната шийка. За около час и половина с роботизирана операция са отстранени матката, яйчниците и са премахнати част от лимфните възли.

Проф. д-р Григор Горчев, почетен ректор на МУ-Плевен: За тази жена, която днес оперирах, тя загуби около 5 милилитра кръв. Днес е петък, тя ще бъде изписана в понеделник, може би. Ако беше отворен коремът поне 1,5-2 литра кръвозагуба, което е стандартно и то при опитен хирург и щеше да стои поне 10 дена в болница. Т.е. тя е вид скъпа хирургия, но във времето е много евтина.

Различното този път е, че операцията беше предавана в реално време и беше наблюдавана от медицински специалисти на 3D.

Проф. д-р Григор Горчев, почетен ректор на МУ-Плевен: 3D технологията е бъдещето, защото вече технологиите много напредват и реалността, която е вече в 3D . Вие знаете, вече се говори за 4D, но специално за хирурзите 3D вече е станал стандарт от няколко години вече в САЩ и Западна Европа малко изостава за жалост. Това е тъй наречената пространствена хирургия или интелектуална хирургия или компютърна хирургия.

По думите на проф. Горчев, именно тази технология е бъдещeто в света на медицината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови правила за парното влизат в сила от следващия месец
Нови правила за парното влизат в сила от следващия месец
Къщата на Пейо Яворов вече е собственост на Столичната община
Къщата на Пейо Яворов вече е собственост на Столичната община