НОВИНИ

Нови планети, нова надежда: Учени празнуват след откритието на НАСА

Ще можем ли да ходим на плаж с извънземни? Седемте планети в орбитата на звездата-джудже ТРАПИСТ-1, които учени от НАСА откриха, са най-големият шанс досега да разберем има ли живот в близост до Земята и как изглежда той.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
12:45, 24.02.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Ако Слънцето е колкото баскетболна топка, звездата ТРАППИСТ-1 е с размерите на топка за голф. Но цели три от седемте планети, които НАСА откри, се намират в нейната "обитаема зона". Надеждата на учените за извънземен живот е по-силна от всякога.

д-р Веселин Веселинов - изпълнителен директор на клъстер за аерокосмически технологии - "Абсолютно е възможно, защото температурата, която е на тези планети, предполага съществуването на вода в течно състояние."

Ако атмосферата на някоя от тях съдържа кислород в комбинация с метан, озон и въглероден диоксид, това почти сигурно ще означава, че там има живот. Но български експерти са скептични за наличието на развита цивилизация в близост до Земята.

доц. Георги Рачев - климатолог - "Ние сме ужасно сами. Просто трагично сами във вселената. Поне това, което виждаме до този момент."
д-р Веселин Веселинов - изпълнителен директор на клъстер за аерокосмически технологии - "Радиото съществува вече от сто години. Ако имаше цивилизация поне на нашето ниво, досега щяхме да сме получили радиосигнали от нея. Поне два пъти. Дори бихме си говорили с нея. Фактът, че това не се е случило, показва, че там все още или няма достатъчно развита цивилизация - въпреки че може да има някаква форма на живот, или че ние сме просто твърде далеч за други възможни планети, които съществуват около другите звезди."

За седемте планети все още се знае малко. Климатолозите обаче вече обсъждат възможните метереологични условия. И се приближават до голямата цел - интерпланетарна прогноза за времето.

доц. Георги Рачев - климатолог - "При всички положения, ако няма трансгранични среди, т.е. няма течности, няма атмосфера, имаме непълен комплекс от климатични фактори. Т.е. свързано е като на Меркурий - затопляне, изстиване. Т.нар. соларен климат. Или климатът благодарение на тази радиация, която излъчва близкото слънце."
д-р Веселин Веселинов - изпълнителен директор на клъстер за аерокосмически технологии - "Съвсем реално е наистина в следващите години да получаваме прогнози за времето на съседните до нас планети, колкото и относително това да е."

Ако тези прогнози ни звучат познато, идеята за космически туризъм изведнъж ще изглежда по съвсем различен начин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на Фонда за лечение на деца подаде оставка
Директорът на Фонда за лечение на деца подаде оставка
В Русе отново не беше избран обществен посредник
В Русе отново не беше избран обществен посредник