Нови разкрития за разбития канал за трафик на хора във Франция

Българите, които са отишли на гроздобер в Лион, са транспортирани с нелицензирани микробуси. На адреса на фирмата, която ги е набирала в България, вместо офис разследващите открили незастроен парцел. Справка на сайта на Агенцията по заетостта показва, че дружеството не е лицензирано като трудов посредник.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:40, 24.09.2019
6252
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Фирмата набирала българи за гроздобер във Франция от различни райони на страната. Подмамвала бедни и необразовани хора с обещания за между 60 и 80 евро дневна надница. Предлагала им договори на чужд език, който не разбират.

Димитър Петров - ръководител на Специализираната прокуратура: Били са буквално изсипвани на полето, където са живеели в крайно мизерни условия - палатки без абсолютни никакви хигиенно-битови условия.

Работниците били наемани за по 20 дни. Повечето нямали договори с фирмата, твърдят разследващите. Получавали незначителни суми за храна, които след това били удържани от надниците им.

Евгения Деянова - наблюдаващ прокурор: Удържали са им по 200 евро за транспорт, каквато договорка не е имало и други разходи на място преценени. И в крайна сметка голяма част от българските работници са оставали с почти нулево заработено възнаграждение, в някои от случаите дори недостигащо им да се върнат в България.

За участие в групата за трафик на хора са задържани французин и трима българи. Сред тях е и собственикът на фирмата, която набирала работниците.

комисар Людмил Попов - началник на отдел „Противодействие на трафика на хора" в ГДБОП: Тя е регистрирана на едно съвсем голо место поле, където няма нищо, а фактически самата дейност се е извършвала от домашната къща, на хората, които са ги набирали.

Българските участници в престъпната група си купили имоти във Франция, твърдят от прокуратурата.

Евгения Деянова - наблюдаващ прокурор: Открили са си магазин, търгували са със стоки там преди, което и нашето разследване е насочено към изпирането на пари.

От надниците на работниците били удържани по 70 евро за стек цигари.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проверяват случай с пострадало дете в детска градина в столицата
Проверяват случай с пострадало дете в детска градина в столицата
Тест на Ламанша за Брекзит без сделка
Тест на Ламанша за Брекзит без сделка